free
hit counter

Zijn haverzemelen gezond?

Haverzemelen zijn de buitenste laag van haverkorrels. Deze zemelen worden de laatste jaren steeds populairder. Havermoutzemelen zijn gemakkelijk met allerlei eten te mengen en zo kun je er heerlijk van genieten. Wanneer je in de ochtend aan het klaarmaken bent voor de dag dan is dit een snelle maaltijd die je meteen klaar hebt staan en die je veel energie geeft voor de dag. Na een portie haverzemelen ben jij er helemaal klaar voor.

Naast dat het lekker, snel en gemakkelijk is, zijn haverzemelen gezond voor ons lichaam. Over de gezondheidsvoordelen vertellen we hieronder meer informatie.

Waarom haverzemelen gezond zijn

Allereerst zijn haverzemelen gezond omdat ze ontzettend rijk zijn aan vezels. In Nederland heeft gemiddeld 90 procent een tekort aan vezels. Daarom is het voor veel mensen belangrijk om voor maaltijden te kiezen die uit veel vezels bestaan. Vezels zijn erg belangrijk voor je lichaam. De vezels kunnen niet worden verteerd door je darmen, maar ze voeden wel de gezonde bacteriën in de darmen. Deze gezonde bacteriën helpen om de overige voeding te verteren. Hierdoor kan er een goede spijsvertering plaatsvinden en is je lichaam in staat om de voedingsstoffen op de juiste manier uit de voeding te halen.

Dit is tevens goed voor de stoelgang. Wanneer er een goede spijsvertering plaatsvindt dan heeft dit een positief effect op de ontlasting. Zorg er ondertussen wel voor dat je lichaam voldoende water binnen krijgt. Vezels nemen veel vocht op en wanneer er een tekort aan vocht in je lichaam is dan kan dat zorgen voor obstipatie.

Daarnaast zijn haverzemelen rijk aan eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het weefsel in ons lichaam en we hebben eiwitten iedere dag weer nodig. Daarom is het erg goed om haverzemelen te eten en deze eiwitten binnen te krijgen. Voornamelijk voor mensen die zeer actief zijn is het ontzettend belangrijk om voldoende eiwitten te eten.

Ook om af te vallen zijn haverzemelen gezond. Dat komt mede door de vezels. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je sneller en langer vol zit en dus niet hoeft te blijven eten in andere voeding. Over de hele dag krijg je op deze manier minder calorieën binnen.

Tot slot is het goed om haverzemelen te eten, omdat dit de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Haverzemelen gaan het slechte LDL cholesterol tegen, waardoor er minder aderverkalking ontstaat. Hierdoor kan het bloed beter door de aderen stromen en wordt de kan op verschillende ziekten, zoals een hartinfarct verminderd.

Het eten van haverzemelen

Nu je weet dat haverzemelen gezond zijn moet je alleen nog weten hoe ze het beste gegeten kunnen worden. Net als havermout kun je het mengen door melk of yoghurt. Je kunt dit door de muesli heen mengen. Dit is een makkelijk en geschikt ontbijt in de ochtend. Hier is natuurlijk ook nog gedroogd fruit of noten en zaden bij in te doen. Daarnaast kun je het door de soep heen doen of bij de saus in doen. Wanneer je je eigen brood bakt dan kunnen haverzemelen hier ook gemakkelijk doorheen worden gemengd.

Plaats een reactie