free
hit counter

Zijn havervlokken gezond?

Veel mensen gaan er van uit dat havervlokken en havermout hetzelfde zijn. Ze bestaan allebei uit het graan haver en bezitten dan ook dezelfde kenmerken, maar havervlokken en havermout zijn niet helemaal hetzelfde. Het verschil zit hem in de grote van de korrels. Bij havermout worden de korrels van de haver doormidden geknipt, waardoor er een kleinere korrel ontstaat. Havervlokken zijn iets grotere korrels dan de havermout.

Havervlokken kunnen op verschillende manieren worden gegeten, maar het is erg populair om het als ontbijt te eten. De havervlokken kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. Een groot voordeel is dat het makkelijk en snel klaar te maken is en bovendien nog goedkoop is ook. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen aan het eten van havervlokken wat betreft de gezondheid. Hieronder vertellen we daarom meer over de voordelen van het eten van havervlokken.

Waarom havervlokken gezond zijn

Er zijn verschillende redenen waarom havervlokken gezond zijn voor ons lichaam. Hieronder sommen we ze op.

  • Glutenvrij
  • Rijk aan vezels
  • Goed om mee af te vallen
  • Veel vitaminen en mineralen

Veel mensen die allergisch zijn voor gluten moeten veel graanproducten vermijden. Gluten komt namelijk voor in veel soorten graan. Echter zit er van nature geen gluten in haver en daarom kunnen havervlokken goed worden gegeten. Havervlokken zijn voor mensen met coeliakie een goed alternatief van vele andere graanproducten. Aangeraden wordt om er wel op te letten dat er op de verpakking staat vermeld dat het glutenvrij is. Havervlokken worden namelijk vaak gemaakt in fabrieken waar andere granen ook worden gemaakt. Daarom kunnen er delen van gluten verspreid zijn over haver. Echter wanneer er op de verpakking staat vermeld dat de havervlokken glutenvrij zijn dan kun je er zeker van zijn dat je het kunt eten.

Daarnaast zijn havervlokken gezond omdat ze over veel vezels beschikken. Veel mensen hebben een tekort aan vezels. Wanneer je een portie havervlokken eet dan zal je niet snel meer onvoldoende vezels binnenkrijgen. Deze zijn erg goed voor de spijsvertering. Ze voeden namelijk de goede bacteriën in je darmen die helpen om de spijsvertering goed te laten verlopen. Hierdoor worden de voedingsstoffen beter uit de voeding gehaald en ontstaat er ook een goede stoelgang.

Verder zijn havervlokken gezond tijdens het afvallen. De vezels geven je snel een verzadigd gevoel, waardoor je sneller en langer vol zit. Ook de koolhydraten zorgen hier voor. In haver zitten namelijk langzame koolhydraten en deze zorgen er voor dat je maag er een lange tijd op kan teren.

Tot slot beschikken havervlokken over veel mineralen en vitaminen. In havervlokken zitten de vitaminen B1, B2, B6, E en K. Daarnaast zitten er de mineralen zink, ijzer en magnesium in. Zink is goed voor de groei en ontwikkeling van het weefsel, de stofwisseling en het is belangrijk voor je immuunsysteem. Magnesium is goed voor de botopbouw en het ontspannen van de spieren en ijzer is belangrijk voor het zuurstoftransport in het lichaam. Voornamelijk vrouwen tijdens de menstruatieperiode of tijdens de zwangerschap hebben snel een tekort aan ijzer.

Plaats een reactie