free
hit counter

Is bloemkool gezond? We bespreken het hier!

Als Nederlanders eten we vrijwel allemaal geregeld bloemkool. Bloemkool valt onder groenten en we gaan er van uit dat het gezond is voor ons lichaam om het te eten. Maar waarom is bloemkool gezond voor ons lichaam? Er zijn vele voordelen van het eten van bloemkool. Hieronder geven we meer informatie over de gezondheidsvoordelen van bloemkool en kom je meer te weten over de eigenschappen van deze groente.

Hoe gezond is bloemkool – De voordelen

Bloemkool zit boordevol met gezonde voedingsmiddelen. Het zit namelijk vol met mineralen, vitamines, antioxidanten en nog meer gezonde stoffen. Door geregeld bloemkool te eten behaal je veel gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Deze lichten we hieronder verder toe en beantwoorden we de vraag: ‘Hoe gezond is bloemkool?’

Bloemkool is rijk gevuld met vitamine C en mangaan. Beiden zijn krachtige antioxidanten die bijdragen aan de gezondheid. Daarnaast zijn er nog veel meer belangrijke antioxidanten. Samen zorgen deze er voor dat het lichaam wordt beschermd tegen bepaalde ziekten, stress en kanker. Verder beschermen deze stoffen ook tegen verschillende infecties. Naast de voorgaande stoffen bevat bloemkool een grote hoeveelheid omega-3 vetzuren en vitamine K. Deze hebben het voordeel dat ze je beschermen tegen ontstekingen, obesitas, darmaandoeningen of diabetes mellitus. Gezien de antioxiderende werking van bloemkool verminderd het ook de kans op hart- en vaatziekten. Bloemkool heeft tevens allicine. Dit verminderd de kans op een beroerte. Mede daarom is bloemkool gezond.

Een belangrijke mineraal voor je lichaam is kalium. Gelukkig bevat bloemkool een hoge dosering aan kalium waar je lichaam erg blij mee is. Kalium onderhoudt de normale lichaamsfuncties en zorgt voor en goede hydratie. Verder helpt het tegen de effecten van natrium waarbij je bloeddruk omhoog gaat. Nog een groot voordeel aan het eten van bloemkool is dat het helpt om af te vallen. Een bloemkool bevat erg weinig calorieën, het bevat geen verzadigde vetten en er zit geen cholesterol in. Dat betekent dat het ook erg gezond is voor mensen die al een hoog cholesterol gehalte in hun bloedvaten hebben.

Tips voor het eten van bloemkool

Wanneer je bloemkool aanschaft dan kun je het in de koelkast maximaal 7 tot 10 dagen bewaren. Binnen deze termijn is bloemkool gezond. Daarna is het niet verstandig om de bloemkool nog op te eten. Bewaar je de bloemkool in de vriezer? Dan kun je het maximaal 12 maanden bewaren. Zorg dus dat je in de gaten houdt wat je in de vriezer gooit en eet de bloemkool op tijd op. Ook stellen mensen de vraag: ‘Is rauwe bloemkool gezond?’. Het antwoord hierop is ja, rauwe bloemkool is gezond. Het is zelfs gezonder voor je lichaam dan wanneer het wordt gekookt. Tijdens het koken kunnen er belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Om er zeker van te zijn dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt kun je de bloemkool het beste rauw eten, hoewel de smaak hier niet het beste van proeft is bloemkool gezond.

 

Plaats een reactie