free
hit counter

Glutenvrij afvallen in onze moderne samenleving?

Glutenvrij afvallen? Is dat wel mogelijk in onze samenleving anno 2016? Bijna alles bevat nu toch wel granen.. Vandaag gaan we het kort hebben over of het mogelijk is om af te vallen aks je last hebt van Coeliakie. 

Mensen met een glutenallergie wordt aanbevolen om een glutenvrij dieet te volgen. De intolerantie die steeds vaker voorkomt staat ook wel bekend als Coeliakie. Coeliakie is een chronische aandoening en dit houdt in dat je darmen overgevoelig zijn voor het eiwit gluten. Afvallen met coeliakie is daarom soms erg lastig.

Velen met een dergelijke aandoening hebben veel moeite om een dieet te vinden die bij hun lifestyle past. We hebben echter een passende oplossing voor je en daarnaast gaan we op deze pagina ook meer vertellen over de allergie van gluten en de eigenschappen van gluten als een achtergrond basis voor de geïnteresseerden.

Wat zijn gluten precies? Is glutenvrij afvallen mogelijk?

Gluten is een naam die toegekend is aan een groep eiwitten die veel voorkomt in granen. Hierbij kun je denken aan tarwe, gerst en rogge. Gluten komt daarnaast ook vaak voor in rijst en mais. Gezien wat we net benoemd hebben in vele producten naar voren komt in onze moderne samenleving, maakt het voor velen met een glutenallergie erg lastig om vrijuit te kunnen eten. Laat staan als je ook nog is wilt afvallen, dan lijkt het soms een onmogelijke uitdaging.

Het probleem is vaak dat vele natuurlijke producten die gluten bevatten in voedingsmiddelen zijn verwerkt waarbij je dat niet direct kan zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan past, snoep (bindmiddel), sauzen, crackers, brood.

Snel glutenvrij afvallen

Velen mensen met een gluten allergie hebben moeite om op hun streefgewicht te komen.

Alle pakketten met glutenvrije producten zijn dan ook zo samengesteld dat het lekker smaakt en gevarieerd is. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de producten glutenvrij zijn, maar nog belangrijker is dat de producten gezond en lekker moeten zijn, anders is het meer een ‘dwang dieet. Het dieet/pakket is zo samengesteld dat je een constante toevoer hebt van energie in je lichaam. Een sterk honger gevoel blijft dus uit.

Hou er rekening mee dat als jij wilt afvallen dat er een energietekort moet ontstaan. Anders zal je lichaam geen gebruik maken van je vetreserves. Dus samengevat. Er ontstaat een tekort aan energie. Je lichaam zal dan je vetreserves aanspreken. Dit proces zorgt voor gezond gewicht verlies.

Wat is een glutenallergie?

Een gluten allergie houdt in dat je een dunne darm hebt waarbij een ontstekingsreactie ontstaat bij het eten van producten die gluten bevat. Dit proces zorgt ervoor dat je darmvlokken kapot gaan. Deze darmvlokken zijn juist een belangrijk schakel in je verteringsproces. Als deze darmvlokken niet aanwezig zijn dan kunnen vele belangrijke voedingstoffen niet worden opgenomen. Je kunt je voorstellen dat de gevolgen er groot kunnen zijn. Daarom is het erg belangrijk dat coeliakie snel ontdekt wordt.
Enkele symptomen van de glutenallergie:

  • Overgewicht of juist gewichtsverlies
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Verminderde eetlust
  • Vermoeidheid
  • Depressiviteit

Glutenvrij dieet ervaringen

Wat zijn jouw ervaringen met een glutenvrij dieet? We horen graag van je in de reacties hieronder. Misschien heb je wel een aantal glutenvrij dieet tips?

Plaats een reactie