free
hit counter

Is granaatappel gezond? Lees hier de voordelen

De granaatappel is een vrucht van ongeveer dezelfde grootte als een grapefruit. De granaatappel werd vroeger al als een symbool gezien voor de gezondheid. Ook tegenwoordig vragen mensen zich af of een granaatappel gezond is. Het antwoord is een dikke ja. Granaatappel is zeer gezond om te eten. Wellicht verdient deze vrucht zelfs meer aandacht in Nederland. Er zijn namelijk meerdere redenen waarom granaatappel gezond is. Hieronder vertellen we er meer over.

Waarom is granaatappel gezond?

Wanneer je een granaatappel eet dan krijgt je lichaam veel belangrijke voedingsstoffen binnen. De hoge voedingswaarde van een granaatappel brengt veel voordelen met zich mee. Allereerst is uit onderzoek bewezen dat granaatappels over veel antioxidanten beschikken. Deze antioxidanten zorgen er voor dat je lichaam wordt beschermd tegen vrije radicalen, oftewel dat lichaamscellen worden beschermd tegen kanker. De antioxidanten kunnen de kankercellen namelijk remmen en zelfs doden. In het granaatappelsap van de granaatappel zitten veel antioxidanten. Daarom is granaatappelsap gezond om te drinken. Het sap van de granaatappel heeft een positief effect op prostaat kanker en borstkanker. Dit is uit meerdere onderzoeken naar voren gekomen. De pitjes dienen ook niet vergeten te worden. Deze beschikken ook over belangrijke voedingsstoffen. We kunnen zeggen dan granaatappelpitjes gezond zijn om te eten.

Nog een reden waarom het granaatappelsap gezond is, is omdat het cholesterol verlagend werkt. Door het cholesterol te verlagen in de aderen kan voornamelijk bij ouderen de kans op hart- en vaatziekten worden tegengegaan. De antioxidanten helpen hier ook bij. Deze kunnen er voor zorgen dat aderverkalking wordt tegengegaan. Uit onderzoek is gebleken dat de antioxidanten van granaatappels die aderverkalking met ongeveer 30 procent kan vertragen. Naast de cholesterol verlagende werking heeft een granaatappel ook een bloeddrukverlagende werking. Dit is getest met het granaatappelsap.

Nog een reden voor veel mensen om granaatappelsap te drinken en waarom granaatappel gezond is, is omdat het de kans op Alzheimer afneemt. Tijdens het consumeren van granaatappel neemt de opeenhoping van amyloïde plaques af. Deze opeenhoping van plaques staat ook wel bekend als Alzheimer.

Verder krijg je tijdens het eten van granaatappel veel vitamine C binnen. Vitamine C is belangrijk voor ons lichaam, omdat het helpt om ons immuunsysteem sterk te houden. Het beschermt de cellen in ons lichaam en weerhoudt ons beter tegen ziektes. Vitamine C is water oplosbaar en daarom is het belangrijk om dagelijks weer een goede dosering van deze vitamine binnen te krijgen.

Hoe eet ik een granaatappel?

Het eten van een granaatappel gaat niet altijd even eenvoudig als veel andere fruitsoorten. Om het te eten kun je de vrucht doormidden snijden en vervolgens kun je de vrucht helemaal uitlepelen. Je kunt hem ook in vier delen snijden en alle kanten naar buiten buigen. Vervolgens kun je alle roden pitten eruit lepelen. Je kunt het zo eten, maar je kunt de rode pitten ook decoratief gebruiken bij andere gerechten. De witte vliezen in de granaatappel zijn niet lekker en kun je beter niet eten. Je kunt een granaatappel ook uitpersen.

Plaats een reactie