free
hit counter

Hoe gezond is een banaan?

Is banaan gezond om te eten? Die vraag wordt veel gesteld. Bananen zijn een van de meest populaire fruitsoorten ter wereld. Vrijwel iedereen kan genieten van een heerlijke banaan en het is een fruit dat je buik goed vult. Veel mensen denken echter dat bananen dikmakers zijn en weten daarom niet of bananen gezond zijn. Bananen beschikken inderdaad over suiker en koolhydraten, maar naast dat je calorieën binnenkrijgt tijdens het eten van bananen heeft deze heerlijke fruitsoort nog meer te bieden. Hieronder vertellen wij meer over de gezondheidsvoordelen van het eten van bananen, zodat het jou snel duidelijk wordt waarom een banaan gezond is.

Waarom een banaan gezond is

Allereerst zijn bananen erg goed voor je omdat ze veel energie geven. Je kunt je lichaam zien als een auto dat brandstof nodig heeft om te functioneren. Hierbij is de banaan de benzine en heb jij deze nodig om goed te functioneren in het dagelijks leven. Voor het sporten kun je er daarom voor kiezen om een banaan te nuttigen, zodat je snel op energie komt. Dit kun je ook doen voor een schoolexamen, als tussendoortje of om de dag mee te beginnen.

Daarnaast is een banaan gezond omdat ze vol zitten met vitaminen en mineralen. Tijdens het eten van een banaan krijg je de vitaminen B6, B12, A, D en C binnen. Vitamine A en C zijn belangrijke antioxidanten voor je lichaam om vrije radicalen te bestrijden. Vitamine B6 is belangrijk voor de aanmaak van witte bloedcellen en het ondersteunen van het zenuwstelsel. Daarnaast krijg je belangrijke mineralen binnen, zoals kalium, mangaan, koper, magnesium, ijzer en calcium.

Dit is nog niet alles waarom bananen gezond zijn. Vitamine A en C zijn niet de enige antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Zo zitten er ook polyfenolen in bananen. Dit zijn antioxidanten die in planten voorkomen. Deze zorgen er tevens voor dat je lichaam gezond blijft en dat de veroudering van je lichaam wordt tegengegaan.

Overige gezondheidsvoordelen van bananen

We hebben de vraag ‘Hoe gezond zijn bananen?’ nog niet helemaal beantwoord. Wist je bijvoorbeeld dat er in bananen ook stofjes zitten die in het lichaam worden omgezet naar dopamine en serotonine. Dit zijn neurotransmitters en worden ook wel gelukshormonen genoemd. Naast dat deze je beter in je vel kunnen laten zitten, zorgen deze neurotransmitters er ook voor dat je stress en depressies beter tegen kunt gaan.

Daarnaast werkt het eten van bananen tegen menstruatiepijn en kan het tijdens de zwangerschap helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid. Tijdens de zwangerschap kan het dus geen kwaad om even een banaan bij de hand te houden.

Tot slot beschikt een banaan over veel vezels. Gezien dit een vezelrijke fruitsoort is, is het goed voor een goed verlopende stoelgang. De spijsvertering kan hier namelijk door verbeteren en daardoor kunnen voedingsstoffen beter uit het voedsel worden gehaald. Daarnaast zijn veel vezels ook erg gunstig wanneer je wilt afvallen. Vezels geven je sneller een vol gevoel, waardoor je niet snel overgaat op ander voedsel.

Plaats een reactie