free
hit counter

Zijn gedroogde vijgen gezond?

Vijgen komen van de vijgenboom af en zijn vruchten. Wanneer vijgen in de zon worden gelegd dan kunnen ze worden gedroogd en ontstaan er gedroogde vijgen. Ditzelfde is het geval bij druiven die in de zon worden gelegd en rozijnen worden. Voor veel mensen zijn gedroogde vijgen ontzettend lekker. Gedroogde vijgen kan men namelijk heerlijk van snoepen, gezien de lekkere zoete smaak. Daarnaast is het ook zo dat gedroogde vijgen gezond zijn. Er zijn vele voordelen te behalen uit het eten van vijgen, maar er zijn ook enkele mogelijke nadelen. Hieronder bespreken we ze.

De voordelen van het eten van vijgen

Vijgen staan erg hoog op de lijst van gezonde voeding. Dat komt doordat ze over veel gezonde voedingsstoffen beschikken. Bij het drogen van de vijgen verliezen ze het vocht, maar behouden ze de gezonde stoffen die er in zitten. Omdat er veel vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen in zitten zijn gedroogde vijgen gezond. Doordat gedroogde vijgen over veel vezels beschikken zijn ze erg goed om als snack te nemen. In plaats van dat je een handje snoep pakt kun je er beter voor kiezen om een handje gedroogde vijgen te nemen. De vezels zorgen er namelijk voor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je sneller het gevoel hebt dat je vol zit. Daarnaast zijn de vezels goed voor het spijsverteringsproces en de stoelgang.

Naast de vezels zitten er belangrijke antioxidanten in vijgen. Deze zorgen er voor dat het menselijk lichaam beter is opgewassen tegen kanker. Dat komt doordat antioxidanten de vrije radicalen tegengaan en vrije radicalen kunnen schade aan de cellen, oftewel kanker veroorzaken.

Verder zijn gedroogde vijgen gezond om bloedarmoede tegen te gaan. Dat komt doordat er veel van de mineralen koper en ijzer in zitten. Deze zorgen beide voor de vorming van rode bloedcellen. Andere mineralen die er in gedroogde vijgen zitten zijn magnesium, calcium en kalium. Naast de mineralen zitten er de vitaminen A, B6, E en K in vijgen. Kalium in vijgen is erg goed voor het verlagen van de bloeddruk.

Ook zijn gedroogde vijgen gezond voor mensen met diabetes. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van vijgen er voor zorgt dat mensen met diabetes minder insuline uit de injecties nodig hebben. Wel wordt het aangeraden voor mensen met diabetes om eerst met een arts te overleggen voordat er vijgen worden gegeten. Vijgen hebben namelijk een hoog suikergehalte.

Nadelen van het eten van vijgen

Wanneer je gedroogde vijgen eet dan is het belangrijk om er op te letten dat je er ook niet teveel van eet. Gedroogde vijgen hebben namelijk een hoog suikergehalte. Wanneer je geregeld een paar vijgen als snack eet dan is er niks aan de hand, maar wanneer je er teveel van eet dan krijgt je lichaam veel suikers en calorieën binnen. Daarnaast kan het eten van vijgen een laxerend effect hebben. Ook dit is vaker het geval wanneer je een te grote hoeveelheid vijgen eet. Probeer het daarom met mate te eten om dit te voorkomen.

2 gedachten over “Zijn gedroogde vijgen gezond?”

    • Ooit gehoord van een eliminatie dieet? Alleen vlees 500g per dag om te beginnen en vanuit dit dieet kunt uw andere voedingsmiddelen toevoegen om te kijken waar uw goed of slecht op reageert. Sterkte

      Beantwoorden

Plaats een reactie