free
hit counter

Zijn garnalen gezond?

Garnalen vallen onder de vissoorten en voor veel mensen kunnen garnalen erg lekker zijn. Garnalen hebben erg veel weg van kreeften en komen van dezelfde familie af. In totaal zijn er erg veel verschillende soorten garnalen. Er zijn namelijk maar liefst meer dan 300 soorten garnalen. Echter zijn er slechts een aantal die erg bekend zijn en die we veel eten. Dat zijn ook wel de zogenoemde Noordzeegarnalen of gamba’s. Naast dat ze erg lekker kunnen zijn, zijn garnalen gezond voor ons lichaam. Het wordt aangeraden om enkele malen in de week vis te eten en dat kunnen dus ook garnalen zijn. Hieronder leggen we de voordelen uit en geven we informatie of er ook nadelen zijn.

Waarom garnalen gezond zijn

Garnalen beschikken over veel gezonde voedingsstoffen. Ze zitten boordevol met belangrijke vitaminen en mineralen. Wanneer je garnalen eet dan krijgt je lichaam de volgende vitaminen binnen: vitamine B1, B2, B6, B11, B12, C en D. Naast alle vitaminen zitten er de volgende mineralen in garnalen: Natrium, calcium, kalium, ijzer, fosfor, magnesium, koper en zink. Hiermee beschikken garnalen over een grote diversiteit van mineralen wat het voordeel heeft dat deze de werking van elkaar kunnen versterken.

Wist je daarnaast dat garnalen gezond zijn voor je haar en huid? In garnalen zit namelijk veel koper en zink. Koper draagt bij aan het voorkomen van haaruitval en kan er voor zorgen dat het haar dikker blijft. Daarnaast zorgt zink er voor dat het haar meer glanzend blijft en speelt het een belangrijke rol bij de productie van nieuwe cellen, waaronder haarcellen. Daarnaast zit er nog een belangrijke stof in garnalen. Dit is de stof astaxanthine. Dit is een belangrijke antioxidant en zorgt er voor dat vrije radicalen worden tegengegaan. Hiermee wordt voortijdige veroudering van de huid tegengegaan, waardoor de huid mooier blijft.

Ook is het zo dat garnalen gezond zijn voor iedereen die wil afvallen of intensief aan het sporten is. Net zoals vele andere vissoorten beschikken garnalen over veel eiwitten. Deze zijn goed voor de spieropbouw en om er voor te zorgen dat het lichaam energie krijgt. Daarnaast zitten er weinig koolhydraten in garnalen. In garnalen zit ook jodium. Dit heeft een positief effect op de schildklier. Deze zorgt er voor dat het lichaam op een normale manier vet verbrand wanneer het lichaam niet actief is.

Tot slot is het goed om met regelmaat garnalen te eten, omdat het kan helpen om kanker te voorkomen. In garnalen zit namelijk selenium. Verschillende onderzoeken laten al significant zien dat er op delen van de wereld waar veel selenium aanwezig is minder kanker ontstaat. Selenium versterkt het immuunsysteem en het remt de groei van tumoren.

Kunnen garnalen ook ongezond zijn?

Het wordt niet aangeraden om dagelijks garnalen te eten. Dat komt omdat er in garnalen veel cholesterol zit. Cholesterol is slecht voor de aderen en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Net als bij vele andere vis zitten er in garnalen ook omega3-vetzuren welke juist een positief effect hebben op cholesterol. Daarom wordt het aangeraden om garnalen slechts met regelmaat te eten.

Plaats een reactie