free
hit counter

Zijn frambozen gezond?

Frambozen zijn ontzetten populair in Europa. Oorspronkelijk komen ze uit Oost-Azië en zijn ze afkomstig van de rozenfamilie. Tegenwoordig worden ze ook door heel Europa gekweekt en gelukkig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Naast dat deze fruitsoort bijzonder lekker is, heeft het eten van frambozen nog meer voordelen. Het is namelijk zo dat frambozen gezond zijn voor ons lichaam. Niet zomaar gezond, maar ze hebben vele voordelen! Hieronder vertellen we graag meer informatie over waarom frambozen gezond zijn.

Waarom zijn frambozen gezond?

Frambozen bevatten erg veel gezonde voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Doordat deze veel belangrijke en essentiële voedingsstoffen hebben, doe je er goed aan om frambozen met regelmaat te eten. Je kun beter voor een bakje verse frambozen kiezen dan de frambozen snoepjes die vol zitten met suiker!

Een van de redenen waarom frambozen gezond zijn, komt door de hoeveelheid vitaminen en mineralen die in frambozen zitten. Wanneer je 240 gram frambozen eet dan heb je voldoende van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine C binnen. We weten allemaal dat vitamine C een onmisbaar voedingsstof is voor ons lichaam. Vitamine C is nodig om de cellen in ons lichaam te beschermen van bacteriën, zoals vrij radicalen. Deze kunnen de cellen beschadigen, waardoor ziekten als kanker kan ontstaan. Daarnaast helpt vitamine C bij het bestrijden van andere ziekten, zoals griep of verkoudheden. Je helpt je immuunsysteem er sterk door te houden! Andere vitaminen in frambozen zijn vitamine B11 (foliumzuur), E en K. Foliumzuur is erg belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Verder is het belangrijk voor zwangere vrouwen voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de celdeling van een ongeboren kind. Mineralen zijn belangrijk om verschillende voedingsstoffen om te zetten in belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Frambozen bevatten de volgende mineralen: koper, magnesium, mangaan en kalium.

Frambozen zijn vruchten die ook beschikken over een goede dosering van tannine. Tannine wordt ook wel ellagzuur genoemd en is een belangrijke fytonutriënt. Het is een belangrijke antioxidant bij het bestrijden van vrije radicalen. Naast de vitamine C werkt ook deze stof mee bij het bestrijden van kankerziekten.

Nog een reden waarom frambozen gezond zijn, is omdat ze rijk zijn aan belangrijke vezels. Vezels zorgen voor een goede stoelgang, voor een verzadigd gevoel en laten voedingsstoffen uit andere voeding goed worden opgenomen door het lichaam.

Tips voor het eten van frambozen

Wanneer je frambozen wilt eten kun je ze beter niet te vroeg plukken. Wanneer je ze te vroeg plukt dan zijn ze namelijk nog erg zuur. Door te wachten tot ze helemaal rijp zijn dan krijgen ze een lekkere zoete smaak. Ze worden dan tevens lekker zacht. Het nadeel is dat wanneer ze zacht zijn ze ook snel een rode kleur aan je handen en kleren afgeven. Neem daarom even een servetje bij het eten van frambozen.

Van frambozen kun je heerlijke mousse maken, gebruiken op een taart of er een lekker fruitsalade van maken. Natuurlijk kun je frambozen ook gewoon zo op de vuist nemen.

Plaats een reactie