free
hit counter

Zijn doperwten gezond? Lees het hier

Doperwtjes zijn de kleine bolletjes in de peulvruchten die gekweekt worden in tuinen en landerijen. Er wordt gezegd dat doperwten beschikken over een geneeskracht en dat er bijzonder veel nutriënten in zitten die doperwten gezond maken. Dat klopt zeker, maar er zijn wel gevallen waar rekening mee gehouden dient te worden bij het eten van doperwten. Hieronder zullen we meer informatie geven waarom het goed is om met regelmaat doperwten te eten.

Waarom zijn doperwten gezond?

Doperwten bevatten veel positieve nutriënten. Daaronder valt een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen. Het is vooral zo dat doperwten gezond zijn, omdat ze een grote verdeeldheid kennen onder de verschillende vitaminen en mineralen. Veel groeten of fruit kennen een hoge dosering van een bepaalde soort vitamine of mineraal wat het bijzonder maakt om dat stuk fruit of groente te eten. Bij erwten is het zo dat ze een grote verdeeldheid kennen over een divers aanbod aan vitaminen en mineralen. Je krijgt dus van veel verschillende voedingsstoffen een goede hoeveelheid binnen. In doperwten komen de volgende vitaminen voor: A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E en vitamine K. Van deze vitaminen komen vitamine C en K toch nog het meeste voor. Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en de botstofwisseling. Daarnaast zitten er de volgende mineralen in doperwten: kalium, magnesium, ijzer, koper, zink en fosfor.

Verder is een groot voordeel aan het eten van doperwten dat ze er voor zorgen dat je lichaam veel proteïnen en vezels binnenkrijgt. Hierdoor wordt er gezorgd dat de snelheid van het verteren van koolhydraten op peil wordt gebracht. Dit zorgt er vervolgens voor dat het bloedsuikerspiegel beter in balans wordt gebracht.

Het eten van stress heeft nog veel meer voordelen. Naast dat het de bloedsuikerspiegel beter reguleert zorgt het eten van doperwten er ook voor dat het ontsteking remmend werkt en dat het helpt bij het voorkomen van stress. Dit komt door verschillende fytonutriënten die in doperwten te vinden zijn. Dit zijn stoffen die bepaalde processen in het lichaam op gang kunnen brengen. Ontstekingen en de oxidatieve stress kunnen op de lange termijn ook maagkanker veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat de fytonutriënten in doperwten er voor kunnen zorgen dat de kans op maagkanker kan worden verkleind.

Waar moet ik op letten bij het eten van doperwten

Ondanks dat doperwten gezond zijn, zijn er ook dingen waar je rekening mee dient te houden. Wanneer je doperwten eet is het belangrijk dat deze worden gekookt of worden verhit. Rauwe doperwten zijn namelijk niet goed voor de gezondheid. Dit komt omdat doperwten van nature lectinen bevatten. Lectinen zijn natuurlijke gifstoffen die er voor zijn om de plant van de doperwten te beschermen. Je lichaam is hier goed tegen beschermd en een klein beetje van deze stoffen kan uiteraard geen kwaad, maar maak het niet te gek. Zorg er daarom voor dat de doperwten worden gekookt en dat je niet dagelijks weer doperwten op tafel zet.

Erwtjes kun je door de groentemix doen of je kunt gekookte erwtjes bij het avondeten op tafel zetten. Verder is het lekker om gekookte erwtjes door een omelet te doen of door de salade.

Plaats een reactie