free
hit counter

Zijn asperges gezond? Lees het hier

In het voorjaar staan asperges weer op het menu en wordt het tijd om te genieten van deze heerlijke groenten. Asperges zijn er in verschillende kleuren, echter kennen de meeste mensen alleen de witte asperges. Deze worden het meest geproduceerd en verkocht. Maar zijn asperges gezond voor ons lichaam? Die vraag stellen veel mensen. Het antwoord daarop is ja, asperges zijn heel gezond voor ons lichaam. Hieronder geven wij meer informatie over de gezondheidsvoordelen die asperges voor ons lichaam kunnen hebben.

De gezondheidsvoordelen van asperges

Allereerst zijn asperges gezond omdat ze een positieve invloed op het hart hebben. Dat komt doordat asperges veel vitamine K heeft en over een grote hoeveelheid vezels beschikt. Vitamine K is goed voor de bloedstolling en het cholesterolgehalte. Dit zorgt er voor dat er minder snel een te hoge bloeddruk komt, omdat het bloed beter door de aderen heen kan stromen. Vezels zorgen ook voor een goede bloedsomloop en een bloedsuikerspiegel. Daarnaast zijn de vezels goed voor een goed verlopende spijsvertering. Vezels helpen om het voedsel door het darmkanaal te laten verlopen en helpen de darmen er bij om alle voedingsstoffen uit voedsel goed op te laten nemen in het lichaam. Ook vitamine B6 beïnvloed het bloedsuikerspiegel op een positieve manier. Alleen mensen die last hebben van diabetes of een lage bloedsuikerspiegel kunnen beter voorzichtig doen met het eten van asperges.

Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat mensen met vitamine B12 en foliumzuur een betere reactiesnelheid en cognitieve flexibiliteit hebben dan mensen met minder van deze stoffen. Daarnaast zit er de antioxidant glutathione in asperges. Deze stof zorgt er voor dat het verouderingsproces wordt tegengegaan. Wanneer men deze stof binnenkrijgt wordt het verouderingsproces vertraagd.

Om er zeker van te zijn dat je je lichaam schoon houdt is het belangrijk dat deze goed wordt ontgift van afvalstoffen. Dat kan door het eten van asperges. Asperges bevatten namelijk stoffen die er voor zorgen dat je je lichaam ontgift. Dit helpt om overmatig zout en vocht af te dragen en het helpt om je nieren schoon te houden en nierstenen te voorkomen. Ook daarom zijn asperges gezond.

Ondanks alle voorgaande voordelen van asperges zijn er nog een aantal redenen waarom asperges gezond zijn. Wist je bijvoorbeeld ook dat het erg goed is voor de huid? In asperges zit namelijk de stof glutathione. Dit is een antioxidant die helpt om de huid te beschermen van vervuiling en van zonlicht. Daarnaast zijn asperges rijk aan nog veel meer antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Deze stoffen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Door het bestrijden van vrije radicalen wordt de kans op verschillende soorten van kanker tegengegaan.

Waar moet ik op letten bij het eten van asperges?

Asperges eten is erg gezond voor je lichaam echter moet je er op letten dat je niet teveel asperges eet binnen een bepaalde tijd. Dit heeft uiteraard geen levensbedreigende gevolgen, maar het kan een aantal onprettige symptomen met zich meebrengen, zoals een onaangename urinegeur of last van winderigheid.

Plaats een reactie