free
hit counter

Is selderij gezond?

Selderij is een groente die oorspronkelijk komt uit Europa en Noord-Afrika. Deze groente komt uit de schermbloemenfamilie. Er zijn verschillende soorten planten uit deze familie waar je vast wel bekend mee bent. Dit zijn de volgende soorten: snijselderij, bleekselderij en knolselderij. Selderij zelf is te vergelijken met peterselie alleen heeft deze een zeer sterke smaak. Maar de vraag is echter of selderij gezond is voor ons lichaam. Het antwoord daarop is ja, selderij is gezond. Daar gaan we het hieronder over hebben.

Waarom is selderij gezond?

Selderij is een van de meest gezonde groenten die er is. Selderij geeft ten eerste energie aan je lichaam en daarnaast werkt het vocht afdrijvend. Wanneer je verse sap of selderij sap salades neemt dan heeft dit een ontgiftende werking voor je lichaam. Het is belangrijk voor de gezondheid van je lichaam dat het goed wordt ontgift. Hierbij wordt je lichaam in feite schoon gemaakt van afvalstoffen en heb je minder kans op ziekten. Het antioxiderende effect wordt ook veroorzaakt door de hoeveelheid vitaminen die er in selderij zit.

In Selderij zit een grote hoeveelheid aan vitamine C en B. Vitamine C is belangrijk om je immuunsysteem op peil te worden. Deze vitamine bestrijdt vrije radicalen in het lichaam en zorgt ervoor dat cellen niet kunnen worden aangetast door de vrije radicalen. Daarnaast speelt vitamine B ook een belangrijke rol in de stofwisseling wat er samen voor zorgt dat het lichaam schoon blijft van diverse afvalstoffen.

In selderij zitten verder belangrijke stoffen die cholesterolverlagend werken en zorgen voor een lagere bloedsdruk. Wanneer het cholesterolgehalte in de aderen afneemt zal er meer ruimte komen voor het bloed om door de aderen te stromen en ontstaat er een lagere bloedsdruk. De kans op vorming van een bloeddropje wordt hiermee verlaagd en ontstaat er een kleinere kans op hart- en vaatziekten.

Nog een voordeel waarom selderij gezond is, is dat ze slechts weinig calorieën bevatten en bestaan uit veel water. Wanneer je gewicht wilt verliezen dan is selderij een geschikte optie om mee te nemen in je dieet. Wanneer je trek hebt is selderij een goede optie om er voor te zorgen dat je geen honger gaat lijden, maar je krijgt alsnog geen ongezonde snack binnen. Tot slot bevat selderij veel vezels. Ook vezels zijn goed voor het cholesterolgehalte. Daarnaast hebben vezels een positieve invloed om de stoelgang.

Mensen die problemen hebben met de stoelgang zullen er op moeten letten dat ze voldoende vezels binnenkrijgen. Het eten van selderij is dan een geschikte optie. Tot slot vertragen vezels het voedseltransport door het lichaam wat er voor zorgt dat de voedingsstoffen uit voedsel beter kunnen worden opgenomen door de darmen. Ook omdat alle stoffen beter uit andere voeding kan worden gehaald is selderij gezond.

Overige tips bij het eten van selderij

Selderij is zowel rauw te eten als te stomen, te koken of in de roerbakmix te doen. Daarnaast kan selderij worden verwerkt in salades of het kan worden gegeten als een gezonde snack, zodat je lichaam geen andere ongezonde snacks binnenkrijgt.

Plaats een reactie