free
hit counter

Detoxen (Ontgiften): Wat Is Het Precies + 4 Detox Tips

Als je een beetje bezig bent met gezond leven, dan word je met zoveel termen om de oren geslagen dat het soms erg moeilijk is om dit allemaal bij te houden. Je wil wel aan een gezonde levensstijl werken, maar je hebt ook gewoon nog je eigen leven, en je hebt geen tijd om je in elke gezondheidsterm te verdiepen.

Eén van die verwarrende termen die je waarschijnlijk wel eens langs hebt horen komen, is detoxen, in het Nederlands ook wel ontgiften genoemd. Ik zal iets van je verwarring proberen weg te nemen, door in dit artikel uitgebreid stil te staan bij dit fenomeen. Wat is dit nou precies, waarom is dit gezond, en hoe gaat dit in zijn werk? Ik leg het je allemaal uit in dit artikel!

Wat is detoxen precies?

Voordat je kan gaan nadenken of ontgiften iets voor jou is, moet je natuurlijk wel een beetje weten wat die term überhaupt betekent. Laten we beginnen met de meest fundamentele vraag: dat detoxen waar je zoveel over hoort, wat is dat nou precies? Ik zal je uitleggen wat het precies inhoudt, en je zal merken: zo ingewikkeld is het eigenlijk niet.

In het dagelijks leven krijg je een heleboel verschillende stoffen binnen, bijvoorbeeld door te eten en te drinken, en niet al deze stoffen zijn even goed voor je. Er komen ook een heleboel gifstoffen je lichaam binnen, die erg ongezond voor je zijn. Detoxen is eigenlijk gewoon niets anders dan je lichaam ontdoen van gifstoffen, zodat het weer gezonder wordt en beter kan functioneren.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Net zoals je een apparaat af en toe moet schoonmaken, moet je dat ook doen met je lichaam.

[/quote]

Er zijn een heleboel manieren waarop je dit kunt doen, maar meestal komt het erop neer dat je een periode geen ongezonde stoffen probeert binnen te krijgen. Zo krijgt je lichaam een tijdje de kans om zichzelf te herstellen, en alle gifstoffen in je lichaam uit te stoten. Hierna is je lichaam gereinigd en zal het dus gezonder en beter functioneren.

Is detoxen wel echt gezond?

Er zijn de afgelopen jaren erg veel gezondheidstrends ontstaan. Het is dan ook niet gek dat sommige mensen een beetje sceptisch zijn of dit allemaal wel werkt. Zo zijn er ook mensen die zeggen dat ontgiften helemaal niet goed zou zijn, en zijn er zelfs mensen die beweren dat het ongezond is. Hoeveel klopt hier eigenlijk van?

[quote template_id=”1″]

Detoxen is heel gezond, maar alleen als je het goed doet.

[/quote]

Het kan inderdaad zo zijn dat detoxen ongezond is, maar dat komt dan doordat je het op een verkeerde manier doet. Zoals ik eerder al even kort benoemde, zijn er erg veel verschillende manieren waarop je aan detoxen kan doen. Hoewel de meeste echt wel gezond zijn, zijn er bepaalde manieren die eerder slecht dan goed zijn voor je gezondheid.

Zo zijn er ontgiftingsmethoden waarbij je geen of onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je bent jezelf dan als het ware aan het uithongeren, en dat is natuurlijk niet gezond voor je. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig, en als je die niet aan je lichaam geeft, dan heb je het risico dat je je lichaam serieus beschadigt. Deze manier van ontgiften is dus niet gezond.

Sommige mensen gebruiken chemische middelen om te ontgiften, hoewel ik dit geen ontgiftingsmethode zou durven noemen. Je gebruikt hierbij chemische middelen om je maag en darmen helemaal leeg te maken. Dit soort stoffen zijn niet goed voor je, en ze zouden dan ook eigenlijk alleen gebruikt moeten worden voor bepaalde medische ingrepen. Het gebruik van deze stoffen om te detoxen is dus erg onverstandig.

Als je gewoon op een gezonde manier aan detoxen doet, dan hoef je je dus nergens zorgen over te maken, en zal het je gezondheid alleen maar bevorderen. Nu weet je op dit moment misschien nog niet wat die gezonde manieren zijn. Daar ga ik je bij helpen met 4 tips om op een gezonde manier te detoxen.

Hoe kan ik het best detoxen? 4 tips

Je weer nu dus dat detoxen erg gezond kan zijn, als je het maar op de juiste manier doet. Maar wat is die juiste manier dan precies? Daar zal ik je nu enkele voorbeelden van geven. Door de volgende tips uit te voeren, weet jij zeker dat je op een gezonde manier bezig bent met ontgiften. Ik zal de volgende tips even kort toelichten:

[list icon=”thumbs-up” icon_color=”#00B200″]

 • Vervang één maaltijd per dag door een ontgiftende smoothie
 • Drink meer water
 • Doe meer aan lichaamsbeweging
 • Vervang koffie door groene thee

[/list]

Tip 1: Vervang één maaltijd per dag door een ontgiftende smoothie

Dit klinkt misschien als een extreme maatregel, maar eigenlijk valt dit wel mee. Het vervangen van één maaltijd per dag door een ontgiftende smoothie is een van de meest natuurlijke manieren van detoxen. Deze manier is niet erg ingrijpend, maar het zal wel wonderen doen om de overtollige gifstoffen in je lichaam af te voeren.

[quote type=”line” line_color=”f89200″ background_color=”f9e1c0″ font_italic=”yes” text_alignment=”center” template_id=”1″]

Al je maaltijden per dag vervangen door sapjes is niet gezond, maar één maaltijd kan prima.

[/quote]

Zoals ik eerder al zei, is het geen goed idee om chemisch versterkte smoothies te kopen. Eigenlijk zijn kant-en-klare smoothies ook nooit geschikt om te ontgiften. Je kan het beste zelf een smoothie maken, met daarin alleen maar natuurlijke ingrediënten die je lichaam op de juiste manier reinigen. Niet alleen ontgift dit je lichaam, het kan je ook nog eens helpen met afvallen.

Eén van je maaltijden vervangen door een smoothie is een goede manier om je metabolisme te versnellen, waardoor je spijsverteringsstelsel als het ware een boost krijgt. Je lichaam is dan beter in staat om afvalstoffen af te voeren en voedsel te verteren. Je geeft je lichaam eigenlijk een soort natuurlijke boost.

Zoals ik net al zei, moet een goed smoothierecept natuurlijke en gezonde ingrediënten bevatten, die je spijsvertering bevorderen. Daarnaast moet de smoothie veel vezels bevatten en je helpen om je lichaam op een natuurlijke en gezonde manier te reinigen. Het volgende recept is daar een goed voorbeeld van:

Groene smoothie recept

[list icon=”arrow-right” icon_color=”#63bc46″]

 • 1 appel (het liefst Granny Smith), in grote stukken gesneden
 • 1 rijpe banaan
 • 220 gram spinazie of boerenkool, grofgesneden en zonder stengels
 • 120 gram (verse) peterselie

[/list]

Gooi deze ingrediënten gewoonweg bij elkaar in een blender, voeg er een halve liter water aan toe, en mix het net zo lang tot je een gladde vloeistof krijgt. Als je smoothie te dik blijft, dan kun je nog wat extra water toevoegen. Wanneer je één maaltijd per dag door deze smoothie vervangt, zul je al snel merken dat je je gezonder voelt.

Tip 2: Drink meer water

Als je gifstoffen goed wil kunnen afvoeren, dan is het van essentieel belang dat je genoeg water binnenkrijgt op een dag. Zelfs als je denkt dat je per dag genoeg water binnen krijgt, dan zul je toch meer moeten gaan drinken als je wil gaan ontgiften. Water is waarschijnlijk de belangrijkste stof in je lichaam als het gaat om het afvoeren van gifstoffen.

Water helpt om je lichaam als het ware schoon te spoelen. Als je zorgt dat je genoeg drinkt, dan doet je lichaam dit eigenlijk de hele tijd. Daarnaast is water ook belangrijk voor een gavere huid, goed functionerende organen, een betere bloedsomloop, een betere ademhaling en een betere werking van je spijsvertering. Water is dus goed om te detoxen, maar je wordt er ook om andere reden veel gezonder van.

[quote type=”line” line_color=”f89200″ background_color=”f9e1c0″ font_italic=”yes” text_alignment=”center” template_id=”1″]

Als je van je gifstoffen af wilt, zul je het ergens mee moeten wegspoelen.

[/quote]

Er zijn verschillende richtlijnen over hoeveel water je moet drinken, maar als je wil detoxen, dan zijn al deze richtlijnen eigenlijk te laag. Om je lichaam goed schoon te spoelen moet je eigenlijk minstens acht glazen water per dag drinken. Dit klinkt misschien als veel, maar als je voor, tijdens en na elke maaltijd een glas water drinkt, dan zit je hier al overheen.

Wat je overigens niet moet doen, is te veel water achter elkaar drinken. Als je te veel water in één keer binnenkrijgt, kun je een watervergiftiging oplopen. Dit klinkt gek, maar het is erg gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Zorg dus dat je veel water binnenkrijgt, maar verspreid dit wel een beetje over de dag, anders kan het gevaarlijk worden.

Tip 3: Doe meer aan lichaamsbeweging

Als je aan detoxen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan voeding, maar dat is niet de enige manier waarop je de gifstoffen in je lichaam kan verminderen. Je kan dit ook erg effectief doen door middel van lichaamsbeweging. Als je hierover nadenkt, is dat eigenlijk helemaal niet zo vreemd: zweten is een van de snelste manieren om een stof je lichaam uit te krijgen.

[quote template_id=”1″]

Sommige slangenbeten kun je overleven door het gif eruit te zweten, dus detoxen moet dan geen probleem zijn.

[/quote]

Als je genoeg beweegt om te gaan zweten, zullen veel van de opgehoopte gifstoffen in je lichaam via je poriën naar buiten komen. Op deze manier kan lichaamsbeweging een erg effectieve ontgiftingsmethode zijn, als je je maar genoeg inspant om flink te gaan zweten. Anders komen de gifstoffen namelijk niet naar buiten.

Lichaamsbeweging helpt je natuurlijk niet alleen met ontgiften, maar je wordt er ook om een hele hoop andere redenen gezonder door. Zo is het goed voor:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

 • Het verliezen van overtollig vet
 • Het verbeteren van je conditie
 • Het stimuleren van je spijsvertering (wat ook weer ontgiftend werkt)
 • Het functioneren van je bloedsomloop en je organen

[/list]

Er zijn dus redenen genoeg om eens wat vaker een stukje te gaan hardlopen of eindelijk eens dat abonnement op de sportschool af te sluiten. Als je dit doet, zul je je waarschijnlijk al snel veel gezonder voelen, en dit is maar deels omdat het zo ontgiftend werkt.

Tip 4: Vervang koffie door groene thee

Als jij ’s ochtends elke dag een kopje koffie drinkt om je dag te beginnen, dan vind je het waarschijnlijk niet fijn om te horen dat koffie niet erg gezond voor je is. Koffie onttrekt namelijk vocht uit je lichaam. Vocht is echter funest voor het afvoeren van gifstoffen uit je lichaam.

Dit betekent echter niet dat je helemaal vaarwel moet zeggen tegen alle cafeïne. Een beetje cafeïne in je dieet is helemaal niet erg, het gaat er gewoon om waar je het vandaan haalt. Als jij dus een klein oppeppertje nodig hebt om je dag te kunnen beginnen, dan kun je dit gewoon blijven doen. Je zal dit alleen niet meer doen met een kopje koffie, maar met een kopje groene thee.

Thee bevat ook een vorm van cafeïne. Verder bevat het eigenlijk geen enkele ongezonde stof, helemaal niet als je kiest voor groene thee. Bovendien bestaat thee vooral uit water, en zoals ik net al heb uitgelegd is water van essentieel belang voor ontgifting. Waar koffie dus slecht is als je probeert te detoxen, kan thee je er juist bij helpen.

Wees dus niet bang dat je vanaf nu als een soort zombie op je werk hoeft te verschijnen. Ontgiften betekent niet dat je van alles moet missen in je leven, maar meer dat je slimme en gezonde keuzes moet maken. Als je dat doet, dan hoeft ontgiften helemaal niet moeilijk te zijn, en zal het je waarschijnlijk vrij makkelijk afgaan.

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen uitleggen wat detoxen precies is, waarom dat zo gezond is, en hoe het precies in zijn werk gaat. Als je gewoon de 4 tips in dit artikel volgt, dan zul je zonder al te veel moeite kunnen beginnen met detoxen, en zul je in een mum van tijd merken dat je je gezonder en vitaler voelt.

Misschien zul je een paar dingen in je leven moeten aanpassen, maar over het algemeen is detoxen helemaal niet iets ontzettend lastigs, en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat het je moet lukken.

Plaats een reactie