free
hit counter

Is Ontbijten Gezond? 7 Tips Voor een Gezond Ontbijt

Eten en drinken is iets wat bijna iedereen doet en waar de meeste mensen ook wel van genieten. Maar niet iedereen smult ’s ochtends van een ontbijtje. Af en toe heb je zo vroeg op de morgen gewoon nog geen trek of misschien ontbijt je überhaupt nooit.

Toch hoor je vaak dat ontbijten enorm belangrijk is en dat je er toch echt aan móét geloven. Het zal allemaal wel, hoor ik je denken. Maar misschien is ontbijten toch niet zo’n gek idee en, nog belangrijker, gezond!

Is Ontbijten Gezond?

Het wordt de laatste tijd veel betwist of het ontbijt nou werkelijk de belangrijkste maaltijd van de dag is. Veel zeggen van wel. Maar het gaat niet per se om of je wel of niet ontbijt, maar meer om wat je eet als je ontbijt.

Ontbijten geeft je niet alleen energie om een nieuwe dag te beginnen, maar het ontbijt is gekoppeld aan veel voordelen voor je gezondheid, zoals gewichtsbeheersing en betere prestaties.

Uit studies is ook gebleken dat mensen die ’s morgens het ontbijt overslaan, over de rest van de dag veel meer calorieën binnen krijgen. Zij zijn dan vaak ook zwaarder en minder gezond. Niet goed voor de lijn dus!

Het overslaan van het ontbijt kan ook andere gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan zijn dat je minder energie hebt om bijvoorbeeld te sporten. Je kunt pijntjes hebben en last van een minder goede concentratie op school of op je werk.

Zelfs als je geen honger hebt, is het dus een goed idee om ’s ochtends iets lichts te eten om je stofwisseling te stimuleren. Het ontbijt eten, hoe klein ook, kan ook voorkomen dat je je zo hongerig voelt, dat je later op de dag te veel eet. Gebruik bijvoorbeeld de volgende 7 tips voor een gezond ontbijt!

7 Tips voor Gezonde en Lekkere ontbijtjes

1.      Yoghurt met Fruit en ander lekkers naar keuze

Een yoghurt ontbijt is altijd snel klaar en erg lekker. Voor de mensen die vlug naar het werk of naar school toe moeten is dit dus een ideaal ontbijtje.

Naast dat het snel klaar is, kun je de yoghurt eten met wat je zelf het lekkerst vindt. Dit is ook waarom een yoghurt ontbijt elke dag weer anders kan zijn. Je kunt zelf het fruit wat jij het lekkerst vindt toevoegen en andere dingen zoals noten, amandelen, rozijnen, enzovoorts. Veel dingen zijn heerlijk om toe te voegen aan de yoghurt!

Waarom yoghurt? Je krijgt door het eten van yoghurt behoorlijk wat eiwitten binnen die belangrijk calorieën en aminozuren (belangrijk voor het aanmaken van eiwitten in lichaamscellen). Ook bevat yoghurt een groot aantal vitaminen en mineralen, waarvan één probiotica.

Probiotica is gezond voor heel veel dingen. Het zou namelijk je immuunsysteem bevorderen, je cholesterol verlagen, je kunt er een gezonde spijsvertering van krijgen, het helpt tegen diarree, maar ook tegen verstoppingen en zo gaat de lijst maar door en door.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Yoghurt is dus niet alleen makkelijk en lekker, maar ook nog eens heel gezond!

[/quote]

2.      Omelet met Groentes

In één ei zit al 6 gram eiwitten en voor een omelet gebruik je er uiteraard een paar. Eiwitten zorgen er ook voor dat je die eetbui waar we het eerder over hadden, niet krijgt. Eieren (maar ook eiwitten dus) zorgen voor een vol gevoel, waardoor je ’s middags minder snel naar een snack toe grijpt.

Een paar eieren in de mix, wat groente naar keuze en je ontbijtje is zo klaar. Vooral aan te raden voor de mensen die van een warm ontbijt houden. Je kunt zoveel toevoegen aan de omelet als je wil, maar hou er rekening mee dat hoe meer je toevoegt, hoe ongezonder het ontbijtje wordt!

Buiten dat eieren dus eiwitrijk zijn, zijn ze nog om veel meer redenen erg gezond. Eieren zitten boordevol vitamines en mineralen, ze zijn cholesterolverlagend, goed voor de hersenen, verkleinen de kans op hartproblemen, laten je haar en nagels groeien, etc.

Met andere woorden: er zijn dus genoeg redenen om ’s ochtends te genieten van een omelet. Een ei kun je natuurlijk op verschillende manieren bereiden; de keuze dus is helemaal aan jou!

3.      Smoothie Bowl

Een smoothie bowl is de laatste tijd razend populair. Je hebt zelfs speciale smoothie bars waar je deze tegenwoordig kunt kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook lekker zelf maken! Een smoothie bowl maken is namelijk helemaal niet moeilijk, lekker snel klaar én je kunt er ook nog een prachtig kunstwerk van maken als je dat wilt!

Een (normale) smoothie wordt natuurlijk gemaakt van fruit en zuivel die je met elkaar mixt. De smoothie bowl is wat dikker, omdat dit eten moet zijn en niet een drankje. De zuivel voor een smoothie gebruikt wordt, moet je dan ook vervangen door iets anders.

De basis van een smoothie bowl is vaak banaan, omdat dit ook al een wat dikkere en romige structuur geeft, zodat je kunt lepelen in plaats van drinken door een rietje. Banaan moet je dus eigenlijk wel op voorraad hebben als je een smoothie bowl gaat maken.

Voor de rest heb je bevroren fruit nodig.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Dit kun je gewoon in de winkel al gesneden en al kopen en lekker lang bewaren in de vriezer.

[/quote]

Verdere benodigdheden zijn uiteraard een mixer en ander lekker fruit wat niet bevroren is (als topping voor op de smoothie bowl).

Wanneer je de basis hebt gemaakt voor je smoothie bowl, kun je deze dus gaan aanvullen met allerlei toppings die jij lekker vindt om te eten. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat mensen kokosschaaf toevoegen, een beetje honing of wat granen. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt!

Fruit staat aangegeven in de schijf van vijf en het is belangrijk om op z’n minst 2 porties fruit te eten per dag. Met zo’n smoothiebowl ben je dus al een eind op weg. Ook zitten er in fruit niet zo heel veel calorieën, maar wel veel water en voedingsvezels. Dit zijn dingen die je snel vullen, dus zal je weer minder snel het hongerige gevoel in de middag ervaren!

4.      Ontbijtwraps

Ontbijtwraps zijn makkelijk te maken, maar ook makkelijk mee te nemen als je het zo gauw even niet op krijgt. Wraps vullen goed en smaken bovendien erg lekker. Ook kun je ze, net als bij alle andere ontbijtjes, vullen op de manier dat jij dit wil. Dit maakt ontbijten meteen een stuk leuker.

Je kunt de wraps met eenvoudige dingen vullen, zoals wat roomkaas, sla en zalm of kipfilet. Maar als je wat meer tijd hebt, kun je de wraps ook de dag ervoor alvast voorbereiden. Je zou dan bijvoorbeeld kipfilet kunnen koken en hier heerlijke pulled chicken van maken of wat gehakt bakken. Voor iedereen dus wat wils!

Probeer wel de wraps te eten zonder een bepaald smaakje. Zonder een bepaalde smaak is de wrap namelijk ook al bewerkt, je zou dus bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een volkoren wrap. Als je écht zo gezond mogelijk wil eten, kun je het beste de wrap zelf te maken. Dit kost natuurlijk wel wat meer tijd!

5.      Salade

Een makkelijk en snel ontbijt is een salade. Veel mensen krijgen de kriebels van een salade en vinden dit toch wel iets té gezond, maar ook een salade kun je natuurlijk weer vullen met wat je zelf wil.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Doordat die salade zo lekker gevuld is, heb je weer hetzelfde effect als met de andere ontbijtjes.

[/quote]

Je zit lekker vol en zal veel minder snel de welbekende eetbuien krijgen ’s middags. Wat ook erg fijn is, is dat je in één keer een grote salade kunt maken en er dan ’s middags of ’s avonds nog eens van kunt genieten. Vers is uiteraard wel het lekkerst!

Wat kun je allemaal in een salade doen?

[list icon=”arrow-right” icon_color=”#f89200″]

  • De standaard ingrediënten (sla, tomaat, ui, komkommer)
  • Verschillende soorten kaas (feta, mozzarella, Parmezaanse kaas etc.)
  • Spekjes (en ander vlees)
  • Vis
  • Munt
  • Tofu
  • Fruit
  • Avocado
  • Croutons

[/list]

Er zijn uiteraard nog veel meer dingen die je in je salade kunt doen, dit zijn alleen wat voorbeelden. Maak de salade precies zoals jij wil, want dan smaakt hij ook het lekkerst! Om het af te maken kun je het natuurlijk lekker kruiden en zelf een sausje maken (of gewoon wat olijfolie of citroen-/limoensap gebruiken).

6.      Soep

Soep als ontbijt klinkt misschien een beetje raar, maar het is een goede manier om alvast wat groenten binnen te krijgen. Meestal vinden mensen smoothies met groente namelijk toch wat minder smakelijk als een simpel, maar lekker soepje. Ook weer perfect voor de warme ontbijtjes liefhebbers en bovendien weer erg gezond!

Er zijn enorm veel verschillende soepen, dus iedereen lust er wel één! Soep is supermakkelijk om te maken, dus geen reden om het niet te doen. Bovendien kun je, als je een grote pan soep maakt, er ’s avonds en ‘s morgens van eten. Ongemerkt krijg je veel groente binnen en vind je het ook nog eens lekker!

Voorbeelden van soepen:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

  • Tomatensoep
  • Groentesoep
  • Aspergesoep
  • Champignonsoep
  • Aardappelsoep
  • Erwtensoep
  • Paprikasoep
  • Courgettesoup

[/list]

And the list goes on and on! Als je op het internet zoekt naar soepen, zit er gegarandeerd één tussen die je lust.

7.      Boterham met Beleg

Met al die nieuwe gezonde en hippe ontbijtjes zou je haast de simpelste vergeten, maar een boterham met beleg kan ook heel lekker en gezond zijn! Natuurlijk niet met een dikke klodder chocoladepasta of hagelslag, maar er is genoeg voor op brood wat wel gezond is.

Wat is dan wel gezond voor op brood?

[list icon=”thumbs-up” icon_color=”#00B200″]

  • Pindakaas (wel 100% gemaakt van pinda’s)

[/list]

Pindakaas bevat veel goede vetten, voedingsvezels, vitamines, mineralen en eiwitten. Vaak zitten er amper toegevoegde suikers, zout en verzadigd vet in.

[list icon=”thumbs-up” icon_color=”#00B200″]

  • Vis

[/list]

In vis zitten veel omega3 vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid in het algemeen. Het is wel beter om de vis vers te halen en er dan zelf beleg van te maken.

[list icon=”thumbs-up” icon_color=”#00B200″]

  • Mager vlees en magere kaas

[/list]

Ook mager vlees bevat veel eiwitten en mineralen. Goede voorbeelden hiervan zijn rosbief, kalkoenfilet en kipfilet.  Kaas is niet heel erg gezond, maar als je het lekker vindt, kun je het best kiezen voor magere kaas. Dit bevat namelijk melkeiwitten en wei-eiwitten.

[list icon=”thumbs-up” icon_color=”#00B200″]

  • Humus

[/list]

Humus is heel makkelijk zelf te maken en heel gezond! De basis is gepureerde kikkererwten, sesamzaadpasta, knoflook, olijfolie en wat kruiden. Niets ongezonds in te vinden dus! In kikkererwten zitten eiwitten, vezels, B-vitaminen en ijzer. Het kan dus zeker geen kwaad om dit op je brood te smeren.

[list icon=”thumbs-up” icon_color=”#00B200″]

  • Groente en fruit

[/list]

Je kunt makkelijk op een dun laagje pindakaas wat plakjes banaan leggen of op een klein beetje boter wat aardbeitjes. Ook kun je zelf doperwtjesspread of avocadospread maken voor op je brood. Ook sla met stukjes avocado kan lekker zijn of een broodje ei met tomaat, er is genoeg keuze!

Naast deze 7 tips voor een gezond ontbijt zijn er natuurlijk nog veel meer gezonde ontbijtjes. Het belangrijkst is dat je veel zelf maakt en dat het zo vers mogelijk is. Hopelijk ben je hiermee al een stuk op weg naar een leven met een gezond ontbijt!

Meer over gezond en lekker eten lees je natuurlijk op lekker-gezond.com!

Plaats een reactie