free
hit counter

13 Nadelen / Gevaren van een Crash Dieet: Niet Doen

Wat zijn ze toch oh-zo verleidelijk, al die hapjes die voor je neus neergezet worden tijdens de feestdagen. En verslagen geef je toe: jij kunt niet aan die verleiding weerstaan. Nog voor je er erg in hebt, zie jij je hand alweer boven de schaal verrukkelijk ogende kerstkoekjes zweven. En omdat je daarmee toch al hebt toegegeven aan je lekkere trek, gooi je er nog maar een appelflap achteraan.

En wie kan jou nu eigenlijk ongelijk geven? Juist tijdens de feestdagen mag je volop genieten – van de mensen om je heen en natuurlijk van alle heerlijke lekkernijen. Het is alsof je tijdens de feestdagen een green card aangereikt krijgt om niet te letten op wat je eet. Maar dan wordt het januari. En zit jij met die kilo’s. Jouw oplossing: een crash dieet. Maar hier lees je waarom je dat beter niet kunt doen!

Wat is een crash dieet precies?

Er bestaat eigenlijk geen medische definitie voor een crash dieet. In de volksmond wordt echter doorgaans de volgende definitie gehanteerd:

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Een crash dieet is een dieet waarbij je gedurende een bepaalde tijd ineens je calorie-inname sterk terugbrengt, met het doel zo snel mogelijk gewicht te verliezen.

[/quote]

Met andere woorden, als je vlak voor Kerstmis zou beginnen met een crash dieet, zou je proberen binnen een week tijd zoveel mogelijk kilo’s te verliezen door ineens veel minder calorieën, vetten en koolhydraten te consumeren. Zodanig veel minder, dat het aantal zelfs onder het aantal calorieën komt te liggen dat je lichaam nodig heeft om te overleven.

Als reclame voor crash diëten hoor je vaak uitspraken als: ‘’raak binnen een week 3 kilo kwijt’’ of ‘’verlies 7 kilo vet in een maand’’. En met reden. Als je immers weinig calorieën binnenkrijgt – minder dan je nodig hebt – zal je uiteindelijk over moeten gaan op je vetreserves om energie te produceren.  Verbrand je die, val je kilo’s af.

13 nadelen / gevaren van een crash dieet

Maar als je nu denkt dat dit te mooi klinkt om waar te zijn, dan heb je daar gelijk in. Crash diëten is namelijk erg gevaarlijk voor je gezondheid. Het zou er juist sterk op achteruit kunnen gaan, waardoor je in een slechtere positie belandt dan waarin je je bevond voorafgaand aan het crash dieet. Een dergelijke drastische aanpak om gewicht te verliezen, en wel om de volgende redenen.

Nadeel / gevaar #1: Je creëert een calorietekort

Door je voedselinname drastisch terug te brengen, zorg je ervoor dat je te weinig van de vitale energie binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Dit heeft tot gevolg dat je je traag, slap en vermoeid gaat voelen. Mensen die een crash dieet volgen, kunnen maar weinig activiteiten doen.

Nadeel / gevaar #2: Je raakt ondervoed

Als je een crash dieet volgt, krijg je veel te weinig vitale voedingsstoffen binnen, zoals:

[list icon=”exclamation-circle” icon_color=”#D90000″]

  • Vitaminen
  • Mineralen
  • Aminozuren
  • Koolhydraten
  • Vetten

[/list]

Dit zorgt ervoor dat je ondervoed raakt. Op korte termijn betekent dit dat je weefsel en organen niet voldoende of helemaal niet herstellen. Op de lange termijn kan dit leiden tot ernstige schade aan de vitale organen. Dit brengt het functioneren van het gehele lichaam in gevaar.

Nadeel / gevaar #3: Je ontwikkelt stemmingswisselingen

Je stemming wordt bepaald door neurotransmitters op hun beurt weer afhankelijk zijn van aminozuren. Als je te weinig tot geen van deze aminozuren binnenkrijgt door een crashdieet, ontwikkel je stemmingswisselingen en wordt je prikkelbaarder.

Nadeel / gevaar #4: Je spieren verslappen

Hoewel jij misschien hoopt dat je enkel vet verbrandt door een crash dieet te volgen, en dat je een strak, gespierd lichaam overhoudt. In dat geval is er slecht nieuws voor je. Wanneer je perioden van uithongering meemaakt, worden de vetreserves van je lever en je spieren als eerste aangebroken. Door (te) weinig te eten, zullen je spieren dus slapper worden.

Nadeel / gevaar #5: Je krijgt te veel vetten binnen

In de lever worden vetten gemetaboliseerd. Maar dit kan maar tot op een zekere hoogte. Als het lichaam een uithongering aan voelt komen, mobiliseert het op rap tempo vetten naar de lever. Dit is vaak meer dan de lever aankan. Als dit aanhoudt, kan er leververvetting ontstaan.

Dit heeft ernstige gevolgen voor het vermogen van het lichaam om eten te verteren, om te zetten in energie en het lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen.

Nadeel / gevaar #6: Je loopt risico op het ontwikkelen van galstenen

Een gebrek aan vetten in je crash dieet zorgt ervoor dat het gal in je galblaas geremd wordt. Een herhaaldelijke en aanhoudende onthouding van vetten in een crashdieet kan tot gevolg hebben dat galblaasslib zich vormt. Dit kan uiteindelijk uitgroeien tot galstenen.

Nadeel / gevaar #7: Je stofwisseling wordt langzamer

De stofwisseling is het proces in het lichaam waarbij gegeten voedsel omgezet wordt in energie.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Als we te weinig calorieën eten, voelt ons lichaam zich ‘uitgehongerd’, waardoor onze stofwisseling vertraagt in een poging energie te besparen.

[/quote]

Na 10-14 dagen van onthouding van voedsel, zal het lichaam zich aanpassen. Het wordt efficiënter in het opslaan en verbruik van energie. Dit betekent dat het lichaam nog harder gaat werken om hetgeen je eet en drinkt op te slaan. Het zorgt er ook voor dat het minder energie gebruikt en dat het zich voornamelijk focust op de essentiële functies.

Nadeel / gevaar #8: Je gaat later overeten

Door weinig te eten in een crashdieet, loop je een verhoogde kans dat je op een later moment juist gaat overeten. Zo probeert het lichaam te compenseren voor het gebrek aan calorieën dat het binnengekregen heeft.

Jezelf trakteren op je favoriete snack zal echt niet direct je dieet of figuur verpesten. Maar het kan wel het harde werk dat je geleverd hebt op het gebied van training en een gezond dieet saboteren. Door te overeten, leer je je lichaam ongezond gedrag te accepteren.

Nadeel / gevaar #9: Je loopt een verhoogd risico om een eetstoornis te ontwikkelen

Dit geldt voornamelijk voor mensen die erg perfectionistisch zijn, of die leven volgens vaste routines. Zij zijn erg gevoelig voor het ontwikkelen van een eetstoornis, zeker wanneer zij een crash dieet volgen. Alle stress die zij ervaren om hun doel te bereiken, kan een eetstoornis triggeren of verergeren.

Nadeel / gevaar #10: Je kunt er depressief van worden

Een extreem crashdieet dat de inname van voedingsstoffen sterk vermindert, kan leiden tot de ontwikkeling van depressie. Uit onderzoek is gebleken dat personen die een crash dieet volgen verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol hadden, en depressief gedrag vertoonden. Ook waren genen die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van stress en eten veranderd.

Nadeel / gevaar #11: Je immuunsysteem verslechtert

Een gezond dieet levert het lichaam de voedingsstoffen aan die het nodig heeft voor een gezond immuunsysteem (denk aan vitamine C en vitamine D). Crashdiëten daarentegen, nemen doorgaans hele voedselgroepen niet op in hun dieet. Hierdoor onthouden zij het lichaam van belangrijke voedingsstoffen.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Op die manier krijgt een persoon die een crash dieet volgt niet de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn om een gezond immuunsysteem te onderhouden.

[/quote]

Daarnaast kan een drastische verandering in het dieet veel stress veroorzaken voor het lichaam, waardoor het immuunsysteem eveneens aangetast kan worden.

Nadeel / gevaar #12: De resultaten die je behaalt, zijn van korte duur

Jammer genoeg zullen alle kilo’s die je kwijt bent geraakt door het crash dieet, er binnen no-time weer aanvliegen.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Bij een crash dieet verander je je eetgewoonten dramatisch, en op zo’n manier, dat het helemaal niet vol te houden is.

[/quote]

Na een aantal weken lang zo’n onrealistisch dieet gevolgd te hebben, zullen de meesten het daarom ook al snel opgeven. Zodra ze stoppen met het dieet, keren ze al snel terug naar hun oude eetgewoonten. Dit leidt ertoe dat ze weer snel aan zullen komen.

De veranderingen die je doorvoert in je eetpatroon in de naam van een crash dieet, zijn daardoor niet vol te houden. Je lichaam heeft nu eenmaal de belangrijke voedingsstoffen nodig waar het crash dieet je van onthoudt. Deze stoffen zijn namelijk essentieel om te kunnen leven. Elk van deze stoffen heeft een doel in het lichaam; een doel dat ervoor zorgt dat je gezond blijft.

Nadeel / gevaar #13: Het is slecht voor je hart

Door een crash dieet te volgen, verhoog je het risico dat je loopt op een hartaanval. Uit onderzoek bleek dat vrouwen met een gezond gewicht die regelmatig een crash dieet volgden, drie keer zoveel kans liepen op een plotselinge dood als gevolg van een hartaanval. Als je namelijk voor langere tijd gezonde calorieën uit je dieet haalt, kan je hart spiermassa verliezen, waardoor scheurtjes ontstaan.

Waarom blijft een crash dieet zo populair?

Er circuleren inmiddels genoeg verhalen die als waarschuwing dienen voor de gevaren van crash diëten. Desondanks blijven crash diëten populair. Ergens valt dat wel te begrijpen. Onze maatschappij is immers erg gericht geworden op het behalen van snelle resultaten.

We ervaren steeds meer druk om binnen korte tijd veel te presteren. Hoe sneller, hoe beter. En dus ook: hoe sneller je gewicht verliest, hoe beter. Daarnaast zijn mensen best lui; ze willen het liefst zo snel mogelijk en met weinig moeite afvallen.

Het verlangen om af te vallen zelf komt eigenlijk ook al uit de maatschappij. Hoewel er de laatste tijd meer aandacht komt voor modellen met een maatje meer, blijft het schoonheidsideaal in de modewereld nog voornamelijk: dun.

Dit, gepaard met de druk om zo snel mogelijk prestaties te leveren, leidt ertoe dat mensen toch blijven kiezen voor een dieet dat snelle resultaten levert – een crash dieet.

Afvallen om de juiste redenen

Omdat de druk om (op een ongezonde manier) af te vallen tegen te gaan, is het in de eerste plaats belangrijk om na te gaan waarom jij nou juist zo graag wil afvallen. Ga maar eens na of een of meerdere van de volgende scenario’s op jou van toepassing zijn:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

  • Je wilt afvallen omwille van je gezondheid. Zo zou je het risico op gezondheidsaandoeningen als cardiovasculaire ziekten kunnen verlagen. Ook kan je door af te vallen minder last hebben van pijntjes als gevolg van overgewicht.
  • Je wilt afvallen omdat je lekkerder in je vel wilt zitten. Je wilt je zelfverzekerder voelen, en je denkt dat afvallen daarbij zal helpen. Ook denk je je prettiger te zullen voelen tussen de lakens – sexyer, vrijer. (Maar doe dit alleen als je het echt zelf wilt; gewicht staat los van hoe sexy je kunt zijn. Het komt neer op zelfvertrouwen.)
  • Je wilt afvallen omdat je actiever wilt worden. Het is geen geheim dat mensen met overgewicht minder actief zijn dan mensen die fitter in hun vel zitten. Heb jij er genoeg van dat je niet zo lekker kunt meekomen op gebied van beweging als je vrienden, kan dat een reden zijn om besluiten af te vallen.
  • Je wilt afvallen om stress te verminderen. Omdat je door overgewicht minder actief kunt zijn, gebruik je sport en beweging ook niet om stress te verminderen. Maar kun je dit wel, zou je stofjes in je hersenen kunnen aanmaken die je een beter en meer ontspannen gevoel zouden kunnen geven.
  • Je wilt afvallen omdat je de kleren wilt kunnen dragen die je zou willen dragen. Simpel: als je overgewicht hebt, heb je niet dezelfde – en misschien zelfs minder – keuze in kleding als iemand die minder weegt dan jij. Val je af, kan je misschien eindelijk die kleding dragen die je zo graag zou willen dragen.
  • Je wilt afvallen omdat je beter wilt kunnen slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat volwassenen die 5% of meer van hun lichaamsgewicht verliezen, beter (langer) slapen na 6 maanden gewichtsverlies.
  • Je wilt afvallen omdat je geld wilt besparen. Als je overgewicht hebt, loop je meer kans op gemiste werkdagen, korte termijn onbekwaamheden en andere persoonlijke onkosten. Dit bleek uit onderzoek van de George Washington Universiteit. Overgewicht hebben kostte vrouwen jaarlijks $524 en mannen jaarlijks $432. Aan obesitas lijden kostte vrouwen jaarlijks $4879 en mannen jaarlijks $2646. Door af te vallen, houdt je dus een flink zakcentje over.

[/list]

Sluit een van deze (of soortgelijke) scenario’s aan op jouw situatie, dan heb je een goede reden om te besluiten om af te vallen.

Wat houdt het in om gezond af te vallen?

In de tweede plaats is het van belang dat je weet – als je hebt besloten om toch af te vallen – hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. Het perfecte dieet dat als doel dient om af te vallen bestaat uit goede voeding, genoeg bewegen en krachttraining. Neem een verder kijkje op deze site om te achterhalen wat een geschikt dieet voor jou zou kunnen zijn.

Plaats een reactie