free
hit counter

Cholesterol Te Hoog? 4 Voeding Tips voor Cholesterol Verlagen

Een te hoog cholesterol is in Nederland (en de rest van de westerse wereld) een probleem waar steeds meer mensen mee te maken hebben. Vooral mannen krijgen tegenwoordig vaak van hun dokter te horen dat hun cholesterolgehalte te hoog is, maar ook vrouwen overkomt dit steeds meer. Maar hoe kun je je cholesterolniveau nou verlagen?

Als jij een van die vele Nederlanders bent met een te hoog cholesterol, dan zal ik je met dit artikel helpen om je cholesterolgehalte weer zoveel mogelijk omlaag te krijgen. Ik zal dit doen aan de hand van enkele voedingstips, die je direct in je leven kan toepassen. Ook zal ik je uitleggen wat cholesterol precies is, en waarom het zo erg is om er teveel van te hebben.

Wat is cholesterol precies?

Zoals ik net al zei, is te hoog cholesterol iets waar steeds meer Nederlanders mee te maken krijgen. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen cholesterol als iets slechts zijn gaan zien. De meesten van hen weten echter helemaal niet wat cholesterol nou precies is, en wat het doet in je lichaam. Dit lijkt mij wel relevant om te weten als je met hoog cholesterol te maken heeft, dus ik zal het even uitleggen.

Cholesterol is een organische verbinding die iedereen in zijn lichaam heeft. Deze vetachtige stof is een essentiële bouwsteen voor je lichaam. De belangrijkste functie die cholesterol heeft in je lichaam, is de opbouw van cellen.

Daarnaast is het ook belangrijk voor de aanmaak van bepaalde hormonen (zoals de geslachtshormonen testosteron bij mannen en oestrogeen bij vrouwen), en de aanmaak van vitamine D.

[quote template_id=”1″]

Cholesterol is niet een soort gif, maar juist een stof die je lichaam heel hard nodig heeft!

[/quote]

Cholesterol heeft dus een erg belangrijke functie in je lichaam, en het is dus zeker niet automatisch slecht om cholesterol in je lichaam te hebben. Cholesterol vind je in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Als je planten en schimmels (zoals paddenstoelen) eet, krijg je dus géén cholesterol binnen.

Nu je dit allemaal zo leest, dan snap je misschien niet meer zo goed waarom cholesterol nou precies een probleem is. Als het zo’n belangrijke bouwstof voor je lichaam is, waarom worden we dan continu voor cholesterol gewaarschuwd? Waarom het wel degelijk slecht is om te veel cholesterol te hebben, zal ik je hierna proberen uit te leggen.

Waarom is een te hoog cholesterolgehalte zo erg?

Zoals je net hebt kunnen lezen, is er in beginsel helemaal niets mis met een bepaalde hoeveelheid cholesterol in je lichaam. In de meeste gevallen is er dan ook niets aan de hand. Wanneer je echter te veel cholesterol in je lichaam hebt, kunnen er problemen ontstaan. Cholesterol heeft ook een aantal negatieve effecten, die je pas gaat zien als de cholesterolconcentratie in je lichaam te hoog wordt.

[quote template_id=”1″]

Te veel is nooit goed: zelfs sinaasappels worden giftig als je er te veel van eet.

[/quote]

Hart- en vaatziekten

Het belangrijkste en meest bekende effect van te hoog cholesterol, is een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Als je een teveel aan cholesterol hebt, gaat dit cholesterol zich nestelen in je bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat er blokkeringen in je aderen ontstaan, waardoor bloed moeilijker kan worden rondgepompt door je lichaam. Deze blokkeringen wordt ook wel het dichtslibben van je aderen genoemd.

Het dichtslibben komt vooral veel voor in de kransslagaderen, de aderen die je hartspier van bloed voorzien. Dit kan tot gevolg hebben dat deze aderen te erg dicht komen te zitten om je hart van voldoende zuurstof te voorzien. Dit kan leiden tot een hartinfarct of zelfs een hartaanval. Op deze manier kan een te hoog cholesterol dus vrij direct leiden tot de dood.

Galstenen

Een ander (en minder bekend) nadeel van een te hoog cholesterol, is dat het ervoor kan zorgen dat er zich galstenen vormen in je lichaam.

[quote type=”line” line_color=”f89200″ background_color=”f9e1c0″ font_italic=”yes” text_alignment=”center” template_id=”1″]

Galstenen zijn kleine steentjes die kunnen ontstaan in je galblaas.

[/quote]

Ze bestaan onder andere uit kalkzouten en gal. Voor het grootste deel (maar liefst 80%) bestaan ze echter uit cholesterol. Het is dus niet vreemd dat een te hoog cholesterol ertoe leidt dat deze stenen zich makkelijker vormen.

De vorming van deze stenen kan heftige pijn met zich meebrengen, afhankelijk van de grootte van de stenen. Dit is echter nog niet alles: galstenen kunnen ook ingrijpender gevolgen hebben op je gezondheid. Zo kunnen ze geelzucht veroorzaken. Dit houdt in dat gifstoffen zich opbouwen in je lichaam en niet meer kunnen worden afgevoerd.

Ook een blaasontsteking kan het gevolg zijn van galstenen. Veel van deze problemen zullen aanhouden tot de galstenen uit je lichaam verwijderd zijn. Als deze groot genoeg zijn, kunnen ze alleen maar operatief verwijderd worden. Er zijn dus meer dan genoeg redenen om dit allemaal te willen vermijden.

Je hebt nu dus kunnen zien dat cholesterol erg slecht voor je kan zijn. Het is echter niet mijn bedoeling om je doodsbang te maken. Als jij een te hoog cholesterol hebt, dan zijn er genoeg manieren waarop je dit zelf kan verlagen. Eén van die manieren is door het aanpassen van je voeding. Hoe je dit doet, zal ik je laten zien in de rest van dit artikel.

Hoe kan ik mijn cholesterol verlagen door voeding? 4 tips

Hopelijk heb ik je inmiddels laten inzien dat een hoog cholesterol heel gevaarlijk kan zijn, en dat je je cholesterol maar beter zo snel mogelijk kan verlagen. Ik wil je echter ook niet te bang maken. Hoog cholesterol is dan wel slecht, maar het is helemaal niet moeilijk om het te verlagen.

[quote template_id=”1″]

Er zijn genoeg kleine aanpassingen in je levensstijl waarmee je je cholesterolgehalte omlaag kan krijgen.

[/quote]

Eén van de makkelijkste en meest effectieve manieren om iets aan je cholesterolgehalte te doen, is door het aanpassen van je voeding. Wat je eet is van een erg grote invloed op je gezondheid. Het zal je waarschijnlijk dus niet verbazen dat dit ook geldt voor je cholesterol.

Door gewoon bepaalde dingen wat meer te eten, en bepaalde andere dingen te laten liggen, zul je je cholesterolgehalte dramatisch omlaag zien schieten. Met de volgende voedingstips krijg jij je cholesterol weer onder controle:

[list icon=”thumbs-o-up” icon_color=”#00B200″]

 • Eet minder verzadigde vetten
 • Consumeer minder (het liefst helemaal geen) transvetten
 • Eet meer onverzadigde vetten
 • Eet minder suiker

[/list]

Tip 1: Eet minder verzadigde vetten

Eerder in dit artikel heb ik al genoemd dat cholesterol een vetachtige stof. Het zal je dan ook niet verbazen dat je cholesterol vooral in vetten vindt. Het is echter niet zo dat alle vetten even slecht zijn: cholesterol zit bijna alleen in dierlijke vetten, en dan vooral in verzadigde vetten.

Daarom is dit ook altijd mijn eerste tip als je je cholesterol wil verlagen: haal zoveel mogelijk verzadigde vetten uit je dieet.

[quote type=”line” line_color=”f89200″ background_color=”f9e1c0″ font_italic=”yes” text_alignment=”center” template_id=”1″]

Cholesterol werd vroeger ook wel bloedvet genoemd, dus dan weet je wel waar het in zit.

[/quote]

Uiteraard kun je op de achterkant van alle producten lezen wat er precies in zit, en dus ook hoeveel verzadigd vet ergens in zit. Ik snap echter ook wel dat je geen zin hebt om elk product van top tot teen door te lezen. Daarom zal ik je hieronder een lijstje aanreiken met de producten waar veel verzadigde vetten in zitten.

Als je je cholesterol wilt verlagen, kun je de volgende producten beter wat minder kopen:

[list icon=”exclamation-triangle” icon_color=”#D90000″]

 • Rood vlees
 • Zuivel
 • Chips
 • Kant-en-klaarmaaltijden
 • Koekjes
 • Broodbeleg (uiteraard niet al het broodbeleg, hier moet je wél echt op de verpakkingen letten)

[/list]

Uiteraard wil ik niet zeggen dat je deze producten meteen allemaal maar moet laten liggen. Het gaat er niet om dat je al dit voedsel helemaal afzweert, maar dat je een beetje leert matigen.

Je hoeft bijvoorbeeld niet meteen maar veganist te worden, maar een paar keer per week vegetarisch eten is waarschijnlijk wél verstandig. Rood vlees kun je bijvoorbeeld ook vervangen door wit vlees, zoals kip, en magere zuivel bevat veel minder cholesterol dan volle.

Tip 2: Eet minder (het liefst helemaal geen) transvetten

De meeste mensen zullen al wel eens van verzadigde vetten gehoord hebben. De term transvetten is over het algemeen een stuk minder bekend, terwijl deze nog veel slechter voor je zijn. Transvetten zijn onverzadigde vetten, die door een chemisch proces zijn omgezet in verzadigde vetten.

Transvetten kan je lichaam niet eens afbreken, en ze kunnen daarom zorgen voor een heleboel problemen in je lichaam.

[quote template_id=”1″]

In Denemarken zijn transvetten inmiddels verboden.

[/quote]

Transvetten hebben een heleboel nadelige gevolgen op je gezondheid. Zo kunnen ze zorgen voor ontstekingen in je lichaam, veroorzaken ze sneller overgewicht dan gewone vetten (ze worden immers niet afgebroken), en verhogen ze je cholesterolgehalte.

Ze zorgen er namelijk voor dat verzadigde vetten sneller worden opgenomen, maar onverzadigde vetten minder snel. Dit zorgt voor een gigantische toename aan cholesterol.

Transvetten zitten in vrij veel bewerkte voedingsmiddelen, zoals snoep, snacks en kant-en-klaarmaaltijden. Die kun je dus het best wat vaker laten liggen, en het liefst helemaal niet meer kopen. Als een van de volgende ingrediënten op het etiket staat, weet je bijna zeker dat je te maken hebt met transvetten:

[list icon=”thumbs-down” icon_color=”#D90000″]

 • Transvet(zuren)
 • Gehard palmvet
 • Geharde plantaardige olie
 • Geharde plantaardige vetten
 • Gehydrogeneerde plantaardige olie
 • Gehydrogeneerde plantaardige vetten

[/list]

Het beste kun je dit soort producten dus helemaal uit je leven bannen. Ik snap het echter best als je af en toe de verleiding niet kan weerstaan. Af en toe zondigen mag wel, maar probeer het echt tot een minimum te beperken. Transvetten zijn bijzonder slecht, niet alleen voor je cholesterol, maar ook gewoon voor je gezondheid als geheel.

Tip 3: Eet meer onverzadigde vetten

Dit klinkt misschien vreemd, aangezien ik net heb gezegd dat vetten zo slecht voor je zijn. Het ene vet is echter het andere niet. Onverzadigde vetten werken nu eenmaal heel anders in je lichaam dan verzadigde vetten en transvetten. Hierdoor verhogen ze je cholesterolniveau niet, maar verlagen ze dit juist.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Hoe gek het ook klinkt, bepaalde soorten vet verlagen de hoeveelheid vet in je lichaam.

[/quote]

Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat vetten zich niet binden aan je vaatwanden. Het vet dat zich anders aan je bloedvaten had gebonden, wordt uiteindelijk gewoon afgevoerd, en hoopt zich niet op. Hierdoor ontstaan er niet van die gevaarlijke cholesterolafzettingen in je aderen, waardoor je aderen niet dicht zullen slibben.

Voor elke portie verzadigd vet zou je ongeveer drie porties onverzadigd vet moeten eten. Dit betekent natuurlijk niet dat je ineens gigantisch veel onverzadigd vet moet eten; te veel vet is nooit goed. Als 20-40% van je dagelijkse inname van calorieën uit vet mag bestaan, zorg er dan voor dat maximaal 10% van dit vet verzadigd is, en de overige 30% onverzadigd vet.

Onverzadigd vet vind je vooral in noten, vis, avocado’s en plantaardige olie (zolang hier geen transvetten in zitten).

Tip 4: Eet minder suiker

Omdat veel mensen wel weten dat cholesterol vooral met vet te maken hebben, willen ze van deze tip nog wel eens raar opkijken. Toch kan ook het eten van te veel suikers leiden tot een te hoog cholesterol, en wel op twee verschillende manieren.

Ten eerste zorgt suiker ervoor dat je resistent wordt voor insuline. Dit leidt op zijn beurt weer tot een verhoogde hoeveelheid triglyceriden in je lichaam, en die zorgen weer voor de aanmaak van cholesterol. Dit effect zie je bij alle suikers, maar vooral geraffineerde suikers spelen hierbij een belangrijke rol.

Ook worden suikers door het lichaam erg makkelijk omgezet in vet, veel makkelijker dan andere voedingsmiddelen (zoals vet). Hierdoor zorgt suiker indirect voor meer vet in je lichaam. Vooral kunstmatige suikers (denk aan glucose- of fructosestroop) spelen hierbij een grote rol.

Als je je aan deze tips houdt, zul je zien dat je cholesterolgehalte al snel omlaag zal gaan. Ik heb er vertrouwen in dat jij hiermee je cholesterol onder controle krijgt!

Plaats een reactie