free
hit counter

Is aubergine gezond voor je? Lees het hier

Aubergine is een vrucht dat tot groenten wordt gerekend. Het is een kleurrijke vrucht met een heerlijke smaak. De buitenkant van de schil heeft een donkerpaarse kleur en het heeft een vrijwel wit vruchtvlees. De naam aubergine komt van de kleur ‘aubergine’ die deze vrucht heeft. Ondanks dat het een heerlijke en kleurrijke vrucht is kunnen mensen zich afvragen of aubergine gezond is. Aubergines zijn redelijk gezond. Het zijn niet de meest gezonde groenten die er zijn, maar aubergines hebben verschillende gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Hieronder bespreken we de voordelen voor je gezondheid wanneer je regelmatig een aubergine eet. Vervolgens lichten we deze verder toe.

Waarom aubergine gezond voor je is

Aubergine kent veel verschillende gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Zo wordt aubergine regelmatig gezien als een vrucht met een geneeskrachtige werking. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen op een rijtje gezet waarom aubergine gezond is.

  • Hoge dosering aan vezels
  • Mineralen en vitaminen in aubergines
  • Nasunine in aubergines

Het vezelgehalte in aubergines

Aubergines bevatten veel vezels. 100 gram aubergine bevat al 14 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels die een mens dient binnen te krijgen. Het is belangrijk om veel vezels te eten, zodat de voeding die je binnen krijgt beter kan worden verteerd. Door het eten van aubergines, oftewel de vezels, zijn je darmen beter in staat om de voedingsstoffen uit de voeding te halen en in je lichaam te laten opnemen. De paarse schil van de aubergine is hierbij erg belangrijk.

Mineralen en vitamines

Aubergines bevatten veel belangrijke mineralen en vitaminen. Belangrijke mineralen die in deze vrucht zitten zijn mangaan, kalium, koper, magnesium en molybdeen. Naast mineralen is het belangrijk dat je lichaam dagelijks voldoende vitaminen binnenkrijgt. De volgende vitaminen krijg je binnen wanneer je een aubergine nuttigt: vitamine B11, vitamine K, vitamine B en vitamine C. Met het eten van een aubergine krijg je nog niet voldoende vitaminen en mineralen binnen voor de aanbevolen hoeveelheid per dag, maar het is een goede en diverse aanvulling op de overige voeding die je op een dag al eet.

Nasunine in aubergines

Verder is er nog een reden waarom aubergine gezond is. Aubergine bevat de stof nasunine. Deze stof valt onder de polyfenolen en heeft een positieve werking op de hersenen. De hersenen is toch een onderdeel van ons lichaam waar we maar al te graag voldoende aandacht aan besteden. De werking van nasunine is dat het een antioxidant is die het celmembraam beschermt tegen vrije radicalen. Celmembraam is de buitenste schil van je hersencellen. Dit membraam zorgt er voor dat voedingsstoffen naar binnen kunnen en dat afvalstoffen naar buiten kunnen. De stof nasunine is echter niet alleen goed voor het membraam van je hersencellen, maar ook wanneer je last hebt van een overschot aan ijzer in je lichaam. Het is voor je lichaam belangrijk dat je voldoende ijzer binnen krijgt. Echter zijn er ook mensen die er juist een teveel van hebben. Hierbij ontstaat een ophoping en overschot aan ijzer. Nasunine zorgt er voor dat dit op een veilige manier uit het lichaam kan.

Plaats een reactie