free
hit counter

Is ananas gezond?

Ananas is een tropische vrucht dat door de Europeanen is ontdekt in de Caribische eilanden in de 15e eeuw. Omdat de ananas een tropisch klimaat nodig heeft om gekweekt te worden, wordt de ananas verbouwd in andere landen, zoals China, Brazilië, Mexico, Thailand, Hawaii en de Filipijnen. Voor velen is de ananas een heerlijke lekkernij. Het sappige en zoete vruchtvlees kan op verschillende manieren worden gegeten. Maar is ananas gezond of ongezond voor mensen? Naast dat het erg lekker is, is ananas gezond voor het menselijk lichaam. Echter weten de meeste mensen dat ananas gezond is, maar resteert de vraag ‘Hoe gezond is ananas’. Hieronder vertellen we daarom graag meer over de voordelen van het eten van ananas en hoe gezond deze vrucht is.

Hoe gezond is ananas?

Ananas beschikt over veel goede en gezonde voedingsstoffen, terwijl het slechts over weinig calorieën beschikt per 100 gram. Per 100 gram krijgt je lichaam slechts 55 calorieën binnen. Dit maakt de ananas een zeer gezonde snack in je voedingsschema wanneer je wilt afvallen. Ondanks het lage aantal calorieën heeft een ananas belangrijk vitaminen en mineralen. De vitaminen in ananas zijn vitamine C, B1, B2, B3, B6, B11 (foliumzuur) en vitamine E. Vitamine C komt het meest voor in ananas. Bij het eten van 100 gram heeft je lichaam namelijk al 35 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C gehad. Vitamine C is onmisbaar voor het lichaam om over een sterk immuunsysteem te beschikken. Het bestrijdt ziektes en zorgt er voor dat je een goede weerstand hebt. De andere vitaminen komen in kleinere percentages voor.

Ook is ananas gezond omdat het over veel verschillende mineralen beschikt. De mineralen die in ananas zitten zijn kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink en fosfor. Van deze mineralen komt magnesium en kalium het meeste voor. Het eten van ananas is belangrijk voor sterke botten. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van het mineraal mangaan.

Er zijn nog veel redenen waarom ananas gezond is. Een van deze redenen is dat ananas over veel gezonde vezels beschikt. Dit zijn oplosbare vezels die helpen bij een goed verlopende spijsvertering. In het geval van obstipatie zorgen de oplosbare vezels er voor dat de ontlasting soepeler verloopt en in het geval van diarree zorgen de vezels ervoor dat de ontlasting niet te dun wordt. Daarnaast zitten er plantensterolen in ananas die er voor zorgen dat het slechte cholesterol niet of minder wordt opgenomen. Dit heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en verminderd de kans op hart- en vaatziekten.

Is ananas uit blik gezond?

Net als verse ananas is ananas uit blik gezond. Echter is dit geconserveerde ananas en zijn hier suikers aan toegevoegd om het langer houdbaar te houden. Wanneer je niet teveel suikers wilt binnenkrijgen dan dien je op het blik te kijken hoeveel er aan is toegevoegd. Verse ananas is natuurlijk het meest gezond, maar helaas is deze niet altijd even makkelijk te verkrijgen. Daarnaast is verse ananas veel minder lang houdbaar dan ananas uit blik.

Plaats een reactie