free
hit counter

Zijn abrikozen gezond?

Abrikozen worden vaak verward met perziken. De vorm is namelijk vrijwel hetzelfde, echter is een abrikoos net wat kleiner dan een perzik. Het is een populaire steenvrucht en er zit een pit binnenin. De huid van een abrikoos is fluweelzacht en het heeft een oranje, gouden kleur. Veel mensen vragen zich af of abrikozen gezond zijn en hoe gezond deze zijn. Om dat te beantwoorden geven we hieronder graag meer informatie over de effecten van het eten van abrikozen, maar we kunnen al wel aangeven dat abrikozen gezond zijn voor ons lichaam. Ze bieden namelijk meerdere voordelen die hieronder verder worden benoemd.

Waarom abrikozen gezond zijn

De reden waarom abrikozen erg gezond zijn, is omdat ze over bijzonder veel goede voedingswaarden beschikken. Zo zijn abrikozen rijk aan gezonde en makkelijk verteerbare suikers. Rijpe abrikozen beschikken over meer van deze suikers. Verder zijn abrikozen een goede bron van vitamine A en C. Vitamine A is belangrijk voor de groei, de huid en de weerstand. Vitamine C is erg belangrijk voor het lichaam, omdat deze zorgt voor het beschermen van cellen en het DNA tegen vrije radicalen. Je lichaam wordt hierdoor beter opgewassen tegen bepaalde ziekten, zoals verschillende hart- en vaatziekten, obesitas, verschillende varianten van kanker, griep en nog meer. Het is belangrijk om dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen, omdat vitamine C een wateroplosbare vitamine is.

Ook zijn abrikozen gezond voor het lichaam omdat ze beschikken over beta-caroteen en lycopeen. Dit heeft een positief effect op het cholesterolgehalte in je lichaam. Een positieve invloed op het cholesterol zorgt voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Voor mensen die last hebben van bloedarmoede doen er goed aan om een abrikoos te eten. Abrikozen beschikken over een hoog gehalte aan ijzer. Voornamelijk voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen in en na de menstruatieperiode is het goed om abrikozen te eten om zo het ijzergehalte aan te vullen. Wanneer je last hebt van vermoeidheid, een bleke huid of snel buiten adem bent dan kan dat komen door een tekort aan ijzer.

Tot slot is het eten van abrikozen belangrijk voor de ogen. Dat komt door de hoeveelheid vitamine A in deze fruitsoort. Vitamine A zorgt voor een goed zicht. Belangrijk is om hier altijd voldoende van binnen te krijgen. Wanneer je lichaam onvoldoende vitamine A krijgt dan kan dat schade aan het zicht brengen en nachtblindheid veroorzaken.

Tips bij het eten van abrikozen

Wanneer je abrikozen eet is het altijd goed om te kijken of deze rijp is. Wanneer een abrikoos niet goed rijp is dan heeft het een zure smaak. Deze zure smaak neemt af naarmate de abrikoos rijp wordt. Ook verdubbelt de hoeveelheid vitamine A van een rijpe abrikoos.

Het is ook mogelijk om zelf abrikozen in je eigen tuin te laten groeien. Hiervoor kun je een abrikozenboom planten. Een tip is om de boom uit de wind en in de zon te houden. Wanneer je dit doet dan zal je zien dat de abrikozen een heerlijke zoete smaak zullen krijgen.

Plaats een reactie