free
hit counter

Is ahornsiroop gezond?

Ahornsiroop komt oorspronkelijk uit het noorden van Amerika. 80 procent van het ahornsiroop in de wereld wordt gemaakt in Canada. Het is een natuurlijk zoetmiddel dat wordt gehaald uit de esdoornboom. Het wordt gemaakt door het sap uit de esdoorn te boren. Vervolgens wordt het gekookt totdat het water van het sap verdampt en het dikke suikersiroop overblijft. Vervolgens wordt dit gefilterd. Al jarenlang is ahornsiroop erg populair en wordt het gezien als een gezonde vervanger van suiker.

Echter zijn er tegenstrijdige verhalen en is het niet duidelijk of ahornsiroop gezond is voor ons lichaam. Er zijn verschillende voordelen aan het eten van ahornsiroop. Hieronder benoemen we deze.

Waarom ahornsiroop gezond is

Ahornsiroop is 100 procent natuurlijk. De suikers die wij gewend zijn om te eten is kristalsuiker en dit is een geraffineerde suiker. Kristalsuiker beschikt bijvoorbeeld niet over gezonde stoffen, zoals mineralen, vitaminen of andere gezonde stoffen. Het grootste verschil tussen geraffineerde suikers en ahornsiroop zit hem er dan ook in dat ahornsiroop wel over gezonde stoffen beschikt.

Ahornsiroop beschikt namelijk over diverse mineralen en daarnaast ook over antioxidanten. Het mineraal dat het meeste voorkomt in ahornsiroop is mangaan. Per ons aan ahornsiroop krijgt je lichaam namelijk al 165 procent van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) binnen. Mangaan is belangrijk bij de energiestofwisseling in het lichaam. Op de tweede plek komt zink te staan met 28 procent van de ADH. Zink is belangrijk bij de opbouw van eiwitten en een goede werking van het immuunsysteem. Vervolgens komen calcium, kalium en ijzer met ongeveer 7 procent voor in ahornsiroop. Dit lijken grote percentages, maar helaas valt het in de werkelijkheid al snel tegen hoeveel je lichaam binnenkrijgt. Omdat je van ahornsiroop niet even 100 gram naar binnen werkt kom je niet snel aan grote hoeveelheden mineralen.

Ook is ahornsiroop gezond omdat het een lagere glycemische index heeft dan normale suiker. Dit is positief voor mensen die last hebben van diabetes. De glycemische index geeft de mate aan van de snelheid waarmee koolhydraten in het lichaam worden verteerd en op wordt genomen als glucose in het bloed. Aangezien deze bij normale suiker hoog is zorgt dit voor pieken in het bloedsuikerspiegel. Dat is niet gunstig voor mensen met diabetes.

Tot slot is ahornsiroop gezond omdat het antioxidanten bevat. In totaal zitten er 24 verschillende antioxidanten in ahornsiroop. Antioxidanten zijn onmisbaar voor je lichaam. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen diverse ziekten. Dat komt doordat er schade aan de cellen in het lichaam kan ontstaan door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan wanneer het menselijk lichaam ouder wordt, wanneer we verbranden in de zon, ongezond eten, roken, alcohol drinken of last hebben van teveel stress. De vrije radicalen kunnen de cellen in ons lichaam aantasten en daardoor kan er kanker ontstaan. Echter zijn de antioxidanten wel ik kleine mate aanwezig.

Conclusie

Ahornsiroop heeft verschillende redenen waarom het gezonder is dan suiker, maar het is ook niet zo dat de gezonde stoffen dermate veel aanwezig zijn dat het gezond is om ahornsiroop te eten. Zorg daarom dat je lichaam het met mate opneemt.

 

Plaats een reactie