free
hit counter

Een koolhydraatarm dieet maakt afvallen eenvoudig. Je hoeft nauwelijks verstand te hebben van afvallen, maar gewoon wat richtlijnen op te volgen om toch al die kilo’s vet te verliezen. Dat is wat een koolhydraatarm dieet kan doen.

Zeker als je gebruik maakt van een koolhydraatarm weekschema kun je enorme vooruitgang boeken in vrij beperkte tijd. Een goed schema is echter niet altijd even makkelijk te vinden. Een aantal richtlijnen kunnen je dan ook helpen om het meest haalbare uit een dergelijk schema te halen.

Dagelijkse voedingsbehoefte

Zoals je misschien wel weet wordt er al jaren beweerd dat een man 2.500 calorieën en een vrouw 2.000 calorieën per dag nodig heeft om gewoon te kunnen functioneren. Wanneer je zwaarder werk doet kan het aantal calorieën oplopen, maar pak hem beet is dit wel de verhouding waaraan je moet denken.

Nu is het zo dat calorieën bestaan uit zowel eiwitten, vetten als koolhydraten. Je hebt dus gewoon koolhydraten nodig en vaak wordt gedacht dat er bij koolhydraatarme recepten helemaal geen koolhydraten komen kijken. Dat klopt dus niet. Het zijn er alleen minder en het zijn andere koolhydraten.

Zo moet je wel veel complexe koolhydraten zien binnen te krijgen, naast eiwitten en onverzadigde vetten. Daardoor krijg je namelijk voldoende  energie om de dag door te komen en datgene te doen dat van je wordt verwacht.

Vlees en vis

Een groot deel van die voedingsbehoefte kun je al vervullen door veelvuldig vis en vlees te eten. In zowel vlees als vis zitten vreselijk veel eiwitten én gezonde vetten, waardoor je een enorme boost aan energie krijgt en de dag goed door kan komen. Of je nu voor tonijn, forel of zalm kiest, voor rundvlees, varkensvlees of gevogelte… het is allemaal aan te raden in een koolhydraatarm dieet.

In kip zitten heel veel eiwitten, net als in andere soorten gevogelte. Het is goed om je daarvan bewust te zijn, want die eiwitten zullen je in korte tijd ook spiermassa laten krijgen. Het kan dus zijn dat je tijdelijk wat zwaarder wordt. Dat is dan niet omdat je weer aankomt in vetmassa, maar omdat je spieren aan het groeien zijn.

Groenten en fruit

Natuurlijke producten, zoals groenten en fruit, zijn altijd goed. Ook in een koolhydraatarm dieet mogen ze niet ontbreken. Sterker nog: van groenten zou je eigenlijk meer moeten eten dan de 2 ons die gezondheidsinstanties ons voorschrijven. De reden? Omdat je geen aardappels meer mag eten in een koolhydraatarm dieet. Aardappels staan namelijk bekend als echte dikmakers en kunnen je dus in no time weer aan laten komen. Door het eten van meer groenten vervang je de aardappels.

Wist je trouwens dat je van groenten en fruit ook de lekkerste groene smoothies kunt maken? Ideaal voor tussendoor, als ontbijt of gewoon voor bij een maaltijd. Door het gebruik van groenten en fruit kun je eindeloos variëren.

Noten en zaden

Een ander ingrediënt dat nooit kwaad kan in een koolhydraatarm weekschema zijn noten en zaden. Die kun je prima als tussendoortje nemen. Een handjevol noten is bijvoorbeeld een perfecte manier om weer even wat energie te krijgen en de honger enigszins te stillen. Je moet er wel voor waken dat je geen gezouten of gebrande pinda’s of noten neemt, want die zijn niet goed voor je. Wat dan wel? Denk aan chiazaad en lijnzaad, walnoten, beukennoten, amandelen en hazelnoten.

Maak zelf je weekschema

Je hebt nu de input die je nodig hebt om een gevarieerd en uiteenlopend koolhydraatarm weekschema samen te stellen, waarbij je niet meer let op calorieën, maar op koolhydraten. Het voordeel is dat je snel kennis zal maken met lekkere gerechten en je je weekschema dus helemaal naar smaak in kan richten. Zo eet je alleen wat jij lekker vindt en val je er nog van af ook!

Plaats een reactie