free
hit counter

Zijn rozijnen gezond?

Rozijnen komen oorspronkelijk uit Frankrijk en het zijn in feite gedroogde druiven. De naam rozijn komt oorspronkelijk van het woord raisin, wat druif betekent. Druiven worden geplukt waarna ze in de zon worden gelegd om te drogen. Op deze manier ontstaan er rozijnen die we vandaag de dag ook wel veel als snoepjes kennen. Als kind kregen we vaak een doosje met rozijn mee. Omdat het veel wordt gegeten als snoepjes is het vaak niet duidelijk of rozijnen gezond zijn. Wij hebben er daarom meer onderzoek naar gedaan en kunnen zeggen dat rozijnen gezond zijn voor ons lichaam.

Waarom rozijnen gezond zijn

Wanneer rozijnen gedroogd worden in de zon dan verliezen ze het oorspronkelijke water, maar verder behouden ze wel alle originele stoffen. Alle positieve eigenschappen van de druiven blijven daarom gewoon in de rozijnen zitten. Ten eerste zijn rozijnen gezond om mee af te vallen. Voor mensen die willen afvallen zijn rozijnen een goed middel, omdat ze over relatief veel vezels beschikken. Rozijnen zijn daarom erg handig om als tussendoortje te nemen wanneer je honger begint te krijgen. Wanneer je honger krijgt en een paar rozijnen eet met de vezels erin dan krijgt je lichaam snel een verzadigd gevoel, waardoor je snoep sneller links laat liggen. Natuurlijk moet je je ook niet dik eten in de rozijnen zelf, want 100 gram rozijnen beschikt over ongeveer 285 calorieën. Een ander voordeel van het hoge gehalte aan vezels is dat het een positief effect heeft op de werking van de darmen.

Daarnaast zitten rozijnen vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ook voorkomen in rode wijn. Antioxidanten zijn belangrijk om het immuunsysteem van het menselijk lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen kanker veroorzaken en ze ontstaan door bijvoorbeeld roken, drinken, stress, ouderdom of slecht eten.

Verder hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van rozijnen goed is om hart- en vaatziekten tegen te gaan, dat het een positief effect heeft op het bloedsuikerspiegel en dat het risico op diabetes wordt verminderd.

Wist je daarnaast ook dat rozijnen een positief effect hebben op je tanden? Dat klinkt misschien gek, want rozijnen hebben een zeer hoog gehalte aan natuurlijke suikers. Echter hebben rozijnen ook bacteriedodende bestanddelen. Deze bestanddelen remmen de groei van diverse soorten bacteriën af, waaronder de bacteriën die voorkomen bij tandplak.

Overige informatie over rozijnen

Om aan een kilo rozijnen te komen is maar liefst vier kilo druiven nodig. De voorkeur gaat hierbij uit naar pitloze druiven. De druiven worden geplukt wanneer ze de optimale zoetheid hebben. Daarna worden ze op folie in de zon gelegd om te drogen. Om rozijnen nog langer te kunnen bewaren worden ze ondergedompeld in zwaveldioxide. Een groot voordeel van rozijnen ten opzichte van druiven is dat ze veel lager meegaan. Daarom kun je rozijnen altijd erg lang bewaren en heb je een lange tijd om te genieten van deze heerlijke snoepjes. Een klein doosje met rozijnen kun je ook gemakkelijk aan kinderen meegeven naar school. Zij kunnen er lekker van snoepen en zijn ondertussen nog gezond bezig.

 

Plaats een reactie