free
hit counter

Is roggebrood gezond?

Houd jij van een plakje roggebrood? In Nederland wordt het veel gegeten. Het is namelijk erg lekker en bovendien zitten er veel voordelen aan het eten van roggebrood. Het is namelijk zo dat roggebrood gezond is voor je lichaam. Wel doe je er verstandig aan om het met mate te eten. Hieronder lees je meer over de eigenschappen van het eten van roggebrood.

Waarom roggebrood gezond is

De voordelen van het eten van roggebrood komen door de vele gezonde voedingsstoffen die er in zitten. Hieronder sommen we de voordelen op.

  • Weinig koolhydraten
  • Veel vezels
  • Een lage glycemische index
  • Vitaminen en mineralen

Allereerst is roggebrood gezond, omdat er veel gezonde voedingsstoffen in zitten net als bij volkorenbrood, maar er zitten juist minder koolhydraten in. Dat is goed voor het bloedsuikerspiegel. Koolhydraten kunnen het bloedsuikerspiegel namelijk verhogen. Daarnaast is het goed voor mensen die graag willen afvallen. Koolhydraten kunnen je sneller dik maken. Naast dat er minder koolhydraten in zitten is roggebrood gezond, omdat er veel vezels in zitten. Veel Nederlanders krijgen te weinig vezels binnen via voeding.

Roggebrood zit er boordevol mee. De vezels zorgen voor een betere spijsvertering. Hierdoor kunnen voedingsstoffen beter uit de voeding worden gehaald en ontstaat er een betere ontlasting. Wie last heeft van diarree kan er dus voor kiezen om roggebrood te eten, omdat dit zorgt voor een minder dunne ontlasting. Ook de vezels zijn goed voor het afvallen. Vezels geven je lichaam namelijk snel een verzadigd gevoel. Je hebt al snel het gevoel dat je lichaam vol zit en eet dus minder snel door.

Ook heeft roggebrood een lage glycemische index waarde. Deze waarde geeft aan hoe snel koolhydraten worden verteerd door de darmen en als glucose in het bloed worden opgenomen. Doordat de koolhydraten langzaam worden verteerd zorgt dit voor minder hoge pieken in het bloedsuikerspiegel. Voor mensen met diabetes is het goed om producten te eten met een lage glycemische index waarde, omdat er dan minder hoge pieken komen in de bloesuikerspiegel.

Verder zitten er belangrijke mineralen en vitaminen in roggebrood. In roggebrood zit namelijk veel meer vitamine B6 dan dat er in volkorenbrood zit. Vitamine B6 is goed voor de spijsvertering en het zorgt voor een betere weerstand. Veel ouderen in Nederland hebben een tekort aan vitamine B6. Een andere vitamine die goed vertegenwoordigd is in roggebrood is vitamine E. Deze speelt een belangrijke rol in het aanmaken van rode bloedcellen en het gezond houden van het spierweefsel.

Mineralen die veel voorkomen in roggebrood zijn ijzer en kalium. IJzer is belangrijk voor de energievoorziening in het lichaam en kalium is goed voor de bloeddruk en de vochtbalans in je lichaam.

Vervang volkorenbrood niet met roggebrood

Het is goed om ook volkoren brood te blijven eten en het niet te vervangen voor roggebrood. Er zijn namelijk ook voedingsstoffen die juist weer in grotere hoeveelheden voorkomen in volkorenbrood dan in roggebrood. Dit zijn de mineralen magnesium, selenium, jodium en foliumzuur. Ook zijn er merken roggebrood die veel suiker toevoegen. Blijf daarom afwisselen in de voeding en blijf divers eten.

Plaats een reactie