free
hit counter

Is rietsuiker gezond?

Rietruiker is suiker dat gemaakt wordt van suikerriet. Om het te maken wordt het sap van het suikerriet ingekookt en vervolgens wordt het gekristalliseerd. Na het kristalliseren wordt het gezeefd. Dit gebeurt allemaal op een vergelijkbare manier als het maken van bietsuiker. Veel mensen vragen zich af of rietsuiker gezond is en of deze gezonder is dan de witte suiker. Dit is niet het geval en hieronder vertellen we er meer informatie over.

Waarom rietsuiker niet gezond isIs rietsuiker gezond?

Veel mensen denken dat rietsuiker gezond is, omdat dit meer van de oorspronkelijk kleur heeft behouden dan witte suiker. Rietsuiker heeft iets meer een bruine kleur en tijdens het proces waarbij het wordt gemaakt, wordt het iets minder bewerkt dan witte suiker en daarom houdt het een donkerdere kleur en blijft het iets vochtiger. Ook wordt er suikerstroop aan toegevoegd om het de lichtelijke bruine kleur te geven. Naast dat hier de smaak van verandert is dit ook een manier om gewone suiker en rietsuiker van elkaar te onderscheiden. Daarnaast denken mensen dat rietsuiker gezond is, doordat het in biologische winkels te vinden is.

Suiker wordt dus gehaald uit bieten of uit suikerriet. Het suiker uit suikerbieten is het normale witte suiker welke we veel kennen. Beide suikers bestaan echter uit dezelfde ongezonde stoffen. Ze bestaan namelijk allebei uit sacharose. Dit is een mengsel van glucose en fructose. Dit zijn beide vormen van suiker. Daarnaast leveren ze allebei 400 calorieën per 100 gram aan suiker.

Verder wordt er gezegd dat rietsuiker gezond is, omdat het mineralen bevat. Normaal suiker beschikt over helemaal geen mineralen, vitaminen of andere voedingsstoffen. Echter zijn deze hoeveelheden mineralen verwaarloosbaar gezien de hoeveelheden van de suikers die men eet. Er zitten slechts bijzonder weinig mineralen in rietsuiker dat dit ook geen toegevoegde waarde heeft voor het lichaam.

Tot slot is er nog een nadeel aan het eten van rietsuiker. Suikerbieten komen uit Nederland en België vandaan. Daarom is het relatief makkelijk en goedkoop om deze vorm van suiker hier te produceren en te verkopen. Suikerriet daarentegen kan niet in Nederland worden gemaakt, omdat we daar het klimaat niet voor hebben. Daarom moet het in een ander land worden gemaakt en per vliegtuig wordt het hierheen gebracht. Wanneer je een milieubewuste consument bent dan zal je voorkeur sneller uitgaan naar de suiker die afkomstig is van suikerbieten. Op deze manier wordt het milieu minder belast wanneer er geen vraag meer is naar suiker die van de andere kant van de wereld moeten worden gehaald en bovendien vrijwel geen extra toegevoegde waarde hebben.

Conclusie

De enige positieve verschillen in het kiezen voor suikerriet in plaats van witte suiker van suikerbieten is dat deze een lichte andere smaak hebben en een hele kleine hoeveelheid aan mineralen bezitten. Echter zijn deze dermate klein dat het geen verschil maakt om de voorkeur uit te laten gaan naar rietsuiker in plaats van witte suiker. Het beste en het meest gezonde voor je lichaam is om jezelf een voedingspatroon aan te leren die niet bestaat uit zoetstoffen.

Plaats een reactie