free
hit counter

Is prei gezond? We vertellen het hier

Prei is een groente dat we klaar kunnen maken bij veel verschillende gerechten. Prei is een heerlijke smaakmaker die we bijvoorbeeld door de soep heen kunnen doen, bij het omelet in of we doen hem door de groentemix. Naast dat prei een lekkere smaakmaker is en overal bij klaar kan worden gemaakt is het ook zo dat prei gezond is. Prei bevat verschillende voedingswaren die het een zeer gezonde groente maken en verschillende voordelen met zich mee brengt. Na het lezen van dit artikel bevat jouw volgende soepje of omelet ook een heerlijk gesneden prei!

Waarom is prei gezond?

Net als knoflook en ui behoort prei tot de Alicae-familie. Prei bevat belangrijke antioxidanten. Wanneer prei gesneden wordt dan worden deze antioxidanten omgezet naar allicine. Dit is een natuurlijk antibioticum en heeft een antivirale en antibacteriële werking. Allicine heeft een cholesterolverlagende werking en het beschermt de lever van schadelijke enzymen. De allicine zorgt ervoor dat de bloedvaten soepeler kunnen gaan lopen en dat de bloeddruk omlaag gaat. Dit maakt de prei gezond tegen belangrijke hart- en vaatziekten, maar ook tegen aderverkalking of een beroerte. Er kan dus worden gezegd dat prei gezond is voor het hart.

Nog een groot voordeel aan prei is dat deze boordevol zit met vitaminen en mineralen. Vitamine A komt het meeste voor in prei. Wanneer je 100 gram prei eet dan krijg je maar liefst 55 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Vitamine A is goed voor je huid, voor de weerstand, de groei en voor je ogen. Een teveel van vitamine A is niet goed voor kinderen en voor zwangere vrouwen. Overdrijven met deze vitamine wordt dus afgeraden. Verder heeft prei een hoog gehalte aan vitamine K. Hiervan zit 39 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in 100 gram prei. Andere vitaminen in prei zijn vitamine A, B1 B6, B11 en vitamine E. Naast de vitaminen heeft een prei een grote hoeveelheid aan mineralen. De mineralen die in prei te vinden zijn, zijn: koper, ijzer, magnesium, calcium, fosfor, seleen, zink en mangaan.

Ook is prei gezond, omdat het veel fytonutriënten bevat. Deze fytonutriënten zijn stoffen die helpen bepaalde processen in het lichaam op gang te brengen. Een van de stoffen is flavonoïde kaempferol. Deze is voornamelijk goed voor de bloedvaten. Het zorgt er ook voor dat de spieren rond de bloedvaten meer ontspanning krijgen. De fytonutriënten zorgen er samen met de vitaminen en mineralen voor dat er belangrijke ziekten kunnen worden tegengegaan. De voornaamste ziekten die worden tegengegaan met het eten van prei zijn obesitas, aderverkalking, diabetes, luchtwegeninfecties en allergische ziekten.

Overige tips bij het eten van prei

Prei kan klaar worden gemaakt op verschillende manieren. Het kan klaar worden gemaakt tussen de roerbakgroente, het kan bij de ovenschotel in of prei kan gekookt worden. Hierbij is 10 minuten koken voldoende. Langer is niet nodig bij het klaarmaken van prei. Zowel het lichtgroene als het donkergroene gedeelte van prei is eetbaar. Je kunt de hele prei dus gewoon eten.

Plaats een reactie