free
hit counter

Zijn moerbeien gezond?

Moerbeien zijn nog relatief onbekend in Nederland. Het zijn kleine gedroogde bessen die in verschillende kleuren beschikbaar zijn. Dit is afhankelijk van de plek waar deze bessen groeien. De bessen zijn beschikbaar in de kleuren wit, rood en zwart. Moerbeien zijn afkomstig van de moerbeiboom en groeien in streken van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het zijn zoete vruchtjes en ze worden vaak gedroogd gegeten, omdat ze kort houdbaar zijn. De vruchtjes worden vaak gegeten als een gezonde snack, maar het wordt ook gebruikt om er jam, wijn of gebak van te maken.

Naast dat het erg lekker is, is het zo dat moerbeien gezond zijn voor ons lichaam. Hieronder geven we graag meer informatie waarom moerbeien gezond zijn voor ons.

Waarom zijn moerbeien gezond?

Omdat het over veel belangrijk voedingsstoffen beschikt is de moerbei gezond voor ons lichaam. De bessen beschikken over veel belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten. De vitaminen A, B6, C, E en K komen veel voor in deze bessen. Het is vooral zo dat de moerbei gezond is vanwege de hoge concentratie aan vitamine C. Per ons moerbei krijgt je lichaam maar liefst 450 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan vitamine C! Nu zal je niet heel snel 100 gram moerbeien eten, maar het gehalte vitamine C is wel bijzonder hoog. Vitamine C beschermt je lichaam tegen verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, griep of verschillende varianten van kanker. Per 100 gram moerbeien krijg je 320 calorieën binnen. Verder zit er een groot percentage aan calcium in moerbeien. Dit is zeer belangrijk voor een goede ontwikkeling van de botten.

Vitamine C is een belangrijke antioxidant voor het lichaam. Echter zitten er nog twee belangrijke antioxidanten in moerbeien. Dit zijn anthocyanine en resveratrol. Anthocyanine is er om bekend dat het een positieve werking heeft op de hersenfuncties en de capaciteit van de hersenen. Het heeft een goede invloed op het cognitieve geheugen van de hersenen. Het andere antioxidant resveratrol heeft een goede werking op het hart en helpt hart- en vaatziekten te voorkomen. In de rode en zwarte moerbei zit overigens meer resveratrol dan in de rode. Met bovenstaande is duidelijk aangetoond dat moerbei bessen gezond zijn voor ons lichaam.

Moerbei bessen hebben nog een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn ze goed voor het gezichtsvermogen, ze houden de bloedruk beter op peil en het heeft een gunstig effect bij obstipatie.

Gedroogde of verse moerbei bessen

Zowel vers als gedroogd zijn moerbei bessen gezond voor je. Het maakt dus niet heel veel uit waar je voor kiest. Echter is het zo dat verse moerbei bessen minder lang houdbaar zijn. Gedroogde moerbei bessen zijn wel langer houdbaar en daarom kom je erg vaak de gedroogde variant tegen. Deze gedroogde variant lijkt erg veel op rozijnen.

Van moerbei bessen kun je vaak zoveel eten als je wilt. Natuurlijk is het nooit goed om ergens teveel van te eten, maar er zijn geen gevaarlijke bijwerkingen aan het eten van veel moerbei bessen.

Plaats een reactie