free
hit counter

Is watermeloen gezond?

Voornamelijk wanneer we op vakantie gaan dan zien we op ieder strand verschillende tentjes waar watermeloen wordt verkocht. Een heerlijke koude en frisse watermeloen is het lekkerst op een warme zomerdag. Het geeft je een verfrissend en gezond gevoel en het is daarnaast een uitstekende dorstlesser. Een watermeloen bestaat namelijk voor 95 procent uit water. Maar is een watermeloen gezond als deze bijna alleen maar uit water bestaat? En kan ik dan niet beter een fles water meenemen die veel goedkoper is? Nee, een watermeloen is namelijk erg gezond voor het lichaam, ondanks dat deze bijna geheel uit water bestaat. We horen je al denken ‘Hoe gezond is watermeloen als deze bijna alleen uit water bestaat?’ We vertellen het hieronder.

Hoe gezond is watermeloen?

Naast dat de watermeloen ontzettend lekker is en een uitstekende dorstlesser is, heeft een watermeloen nog meer voordelen. Dat komt voornamelijk door de belangrijke voedingsstoffen die er nog in watermeloenen zitten. Een van de meest belangrijke stoffen in watermeloen is citrulline. Dit is een belangrijke aminozuur dat in het lichaam wordt omgezet naar arginine. Deze stof kan het lichaam niet zelf aanmaken, maar kan alleen worden aangemaakt wanneer je lichaam citrulline binnenkrijgt. Het is een belangrijke stof voor een sterk immuunsysteem en het draagt bij aan een goede hartfunctie. Er zijn al meerdere onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat het eten van watermeloen gezond is, omdat het bijdraagt aan de concentratie arginine in het lichaam.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het eten van watermeloen erg goed is voor de bloeddruk in ons lichaam. Dat komt onder andere door belangrijke stoffen, waaronder de stof arginine. Een andere belangrijke stof in watermeloen is lycopeen. Deze stof is een zeer belangrijke antioxidant voor het lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen in een goede hoeveelheden aanwezig is in watermeloen. Deze antioxidant zorgt voor het bestrijden van vrije radicalen en voorkomt dat de radicalen schade kunnen aanbrengen aan de cellen en het DNA in het lichaam. Door dit te voorkomen kunnen er tumoren en dus verschillende vormen van kanker worden tegengegaan in het lichaam.

Ook voor sporters is watermeloen gezond om te eten en niet alleen om het vochtniveau op peil te brengen. Watermeloenen beschikken over een goed citrullineniveau dat belangrijk is om het spierherstel te vergroten. Daarnaast komt een hoger hartritme weer sneller op het oude niveau als er voldoende watermeloen wordt gegeten. Dat komt doordat watermeloen de hartfunctie kan verbeteren, zoals hiervoor vermeld.

Tips bij het eten van watermeloen

Het beste kun je watermeloen in stukken snijden en meteen serveren. De heerlijke blokjes zijn een lekkere snack en je kunt het dan gewoon zo eten. Een andere manier is om er een fruitschaal van te maken. Dit kun je mengen met verschillende soorten fruit, zoals appel, peer, bessen, ananas of nog vele andere soorten fruit. Wat je tot slot ook kunt doen is er een smoothie van maken door het in de blender te stoppen.

Het meloenzaad, oftewel de pitjes, kun je ook prima eten. Sterker nog, hier zitten belangrijke mineralen in en ze beschikken over proteïnen.

Plaats een reactie