free
hit counter

Wat is BMI? BMI Berekenen & Waarom BMI niet alles zegt

Wanneer de zon weer langzaam doorkomt, zijn steeds meer mensen bezig het bijhouden van hun lichaam. Ze gaan naar de sportschool, proberen steeds meer gezonder te eten en te drinken en kijken steeds vaker in de spiegel. Een term die vaak komt kijken bij het onderhouden en trainen van het menselijk lichaam is BMI.

In dit artikel kom je de belangrijkste zaken over BMI te weten. Wat is het, hoe bereken je het en wat kun je er daadwerkelijk mee? Daarnaast zal er belicht worden hoe je jouw BMI kunt verlagen en tevens waarom iemands BMI niet altijd alles zegt over iemands gezondheid. Begin hier de zoektocht naar jouw BMI en kom erachter hoe handig of onhandig deze tool voor jou kan zijn!

Wat is BMI?

De body mass index vertelt eigenlijk wat de verhouding is tussen iemands gewicht en zijn of haar lengte. Met deze index vergelijken veel mensen of ze daadwerkelijk gezond en sportief bezig zijn.

Dit doet men omdat BMI al erg lang gebruikt wordt om aan te geven of iemand gezond is. Daarnaast kan er door middel van het BMI de kans op bepaalde ziektes worden aangekaart. Een erg handige tool dus zou je zeggen.

Vroeger werd deze tool ook wel de queteletindex genoemd. Deze index is bedacht door de Belg Adolphe Quelet. Van oorsprong verdiepte deze meneer zich in de wiskunde en sterrenkunde. Naarmate hij zijn interesses in deze vakgebieden ontwikkelde, kwam hij erachter dat hij ook interesse had in sociale statistiek en hoe je de mens eigenlijk kon ‘ranken.

Uiteindelijk is de BMI een internationale tool geworden om bijvoorbeeld te kijken naar overgewicht en de algemene gezondheid van de bevolking van een land. De tool wordt daarom veel gebruikt door Wereldgezondheidsorganisaties en in vele landen.

Hoe kun je jouw BMI berekenen?

Je BMI berekenen is niet heel erg moeilijk en kan je gemakkelijk via je telefoon of rekenmachine doen. Verder heb je nog de BMI-tabel nodig, kom ik later op terug. Je BMI-coëfficiënt bereken je als volgt:

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

BMI = lichaamsgewicht / (lichaamslengte * lichaamslengte)

[/quote]

Op deze manier deel je dus je lichaamsgewicht (in kilogrammen) door de lichaamslengte (in meters) in het kwadraat. Stel je voor, je bent 82 kilo en je bent 1,80 lang, dan is jouw BMI als volgt: 82 / ( 1,82*1,82)=  25.3. Nu vraag je je natuurlijk af: wat betekent dit getal nou daadwerkelijk?

Alle BMI-waardes zijn eigenlijk te categoriseren in een BMI-tabel. In deze tabel kun je precies aflezen of je volgens de berekening van deze index een bepaalde mate van overgewicht hebt of dat je juist topfit bent! Laten we de 25.3 interpreteren met de BMI-tabel.

Wat we hier zien is dat deze persoon met 82 kilo en een lichaamslengte van 1 meter 82 centimeter een kleine mate van overgewicht heeft. Hoe je de tabel verder moet interpreteren zal in het volgende hoofdstuk worden uitgelegd. Eerst is het handig om te weten dat deze tabel eigenlijk voor volwassen geldt. Er is namelijk ook nog een tabel voor kinderen. Die is als volgt:

Hoe interpreteer je jouw BMI?

Er is veel discussie over de interpretatie van BMI-waardes. Uiteraard zijn er een aantal factoren die kloppen aan de BMI: je lichaamsgewicht en lengte staan bij voorbaat vast.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Deze test kan relatief waardevol zijn voor mensen om in te zien dat ze net iets vaker naar de snackbar of sportschool moeten.

[/quote]

Maar er zijn ook veel waardes die de BMI buiten beschouwing laat en hierdoor vinden veel mensen deze test niet helemaal betrouwbaar. De waardes worden namelijk gebruikt om een bepaald persoon in een categorie te plaatsen, maar BMI laat bijvoorbeeld genetische eigenschappen of vetpercentages buiten beschouwing.

Denk bijvoorbeeld eens aan hele gespierde bodybuilders. Deze mannen en vrouwen wegen af en toe wel boven de honderd kilo en zijn niet de grootste op aarde. Volgens de test, met een zwaar (spier)gewicht en een korte lengte, zullen waarschijnlijk in de categorie overgewicht geplaatst worden.

Echter, zulke sportieve mensen zullen in het echt bijna tot nooit worden toebedeeld tot een van deze categorieën. Daarnaast hebben veel mensen kritiek op het feit dat de BMI voor vrouwen bijna gelijk vallen met de BMI van mannen. Dit is voor biometrische getallen erg zeldzaam en daardoor lijkt de test hoogstwaarschijnlijk niet 100% betrouwbaar en valide.

Het feit is wel dat veel mensen nog steeds veel waarde hechten aan hun BMI en zij graag in de categorie gezond geplaatst willen worden. Hoe je het best je BMI kunt verlagen lees je in het volgende stuk!

Hoe verlaag je jouw BMI?

Je kunt natuurlijk niet zomaar kleiner worden, daarom gaat het bij het verlagen van je BMI vooral om het naar beneden brengen van je lichaamsgewicht. Er bestaan wat mythes over heel veel water drinken en spiermassa verliezen. Deze methodes zouden wel kunnen helpen bij het verlagen van je BMI, maar deze zijn lang niet zo effectief als de beste methode: het verlagen van je lichaamsvet.

Als je je BMI wilt verlagen, is het noodzakelijk dat je eens lekker vet gaat verbranden. Die dubbele buik mag ervan af en wanneer dit is gelukt zal je BMI weer op en top zijn!

De vier makkelijkste manieren om je lichaamsvet te verminderen zijn:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

  • Kleinere porties eten
  • Natuurlijk eten
  • Genoeg water drinken
  • Veel sporten

[/list]

Gezond eten

Dat vet ontstaat wanneer je meer calorieën eet dan je eigenlijk nodig hebt. Wanneer het je lukt om meer calorieën te verbruiken dan je nodig hebt, val je weer af.

[quote template_id=”1″]

Zorg er dus voor dat je voldoende eet, maar niet te veel.

[/quote]

Daarnaast is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Het klinkt cliché, maar het is een must om van je lichaamsvetten af te komen. Zet vooral geen fastfood en diepvriesmaaltijden op je menu.

Eet elke dag voldoende groenten en vers fruit. Het iedere dag eten van minstens vijf porties groenten is optimaal voor je gezondheid en welzijn. Zorg ervoor dat sommige maaltijden bladgroenten bevatten. Denk bij bladgroenten aan bijvoorbeeld spinazie en kool.

Minder suiker

Daarnaast is het belangrijk om vaker water te pakken dan een colaatje. Het slechtste voor je vetpercentage is niet vet, maar suiker.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Suiker levert een hele grote bijdrage aan een te hoge BMI.

[/quote]

Een gemiddeld persoon consumeert veel meer suiker dan wordt aanbevolen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker is volgens het Voedingscentrum maximaal 90 gram per dag. Dit is ontzettend veel en veel dokters zien suiker dan ook als funest voor je BMI-waarde.

In bijna alle verpakte producten zit suiker verstopt; daarom is het zo belangrijk om natuurlijk te eten. Ga in plaats van fruitsapje voor de echte banaan, of maak zelf een smoothie. Kies in ruil voor een Snickers een meergranen reep, en eet een komkommer als snack in plaats van chips.

Sporten

Als allerlaatst is het heel erg belangrijk om voldoende te sporten. Voetballen, hardlopen, sportschool – het maakt niet uit. Bewegen is goed voor je spiermassa en zorgt ervoor dat je calorieën sneller worden verbrand. Dat is precies wat je nodig hebt! Als je dus worstelt met overgewicht of obesitas, probeer dan in ieder geval zo’n twee uur per week lekker te bewegen.

Er zijn tal manieren om te bewegen, en het hoeft heus niet super intensief te zijn. Lukt het echt niet om hiervoor een creatieve oplossing te bedenken? Meld je dan aan bij de sportschool. Twee uurtjes per week in combinatie met een gezonde voeding kan al leiden tot een flinke daling van je BMI-waarde!

Medische hulp

Wanneer je nog steeds niet het gevoel hebt dat je BMI naar beneden gaat kun je ook medische hulp inschakelen. Als je BMI hoger is dan 30 of als je kampt met medische aandoeningen, zoals diabetes, zal je huisarts je wellicht medicijnen voorschrijven waarmee je kunt afvallen.

[quote template_id=”1″]

Dergelijke medicijnen, in combinatie met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging, zullen gewichtsverlies in de hand werken.

[/quote]

Je huisarts zal zeker niet alleen naar je BMI kijken, maar zal ook rekening houden met andere medische factoren, voordat hij je uiteindelijk van medicijnen zal voorzien. Het is belangrijk dat voordat je aan deze stap begint, je alle natuurlijke manieren al een keer geprobeerd hebt.

Medicijnen kunnen daadwerkelijk helpen bij het verlagen van je BMI, maar er kleven ook risico’s aan het nemen van medicijnen. Overleg goed met je huisarts en laat regelmatig je bloed onderzoeken, zo voorkom je de kans op terugval.

Heb je nog steeds heel erg veel overgewicht, dan is een laatste mogelijkheid een operatie. Vaak wordt met deze operatie bedoeld dat je een maagverkleining krijgt, waardoor je simpelweg minder kunt eten. Meestal wordt de BMI-waarde van 35 of hoger aangehouden voordat artsen überhaupt overwegen om een ingreep als deze te doen.

Waarom jouw BMI niet alles zegt?

Al eerder is gezegd dat BMI-waardes niet altijd overeenkomen met de daadwerkelijke gezondheid van iemand. Je kan klein zijn, maar enorm veel spiermassa hebben, waardoor je volgens de BMI overgewicht zou hebben. Je kan ook heel groot zijn maar ontzettend dun, wat volgens de BMI “gezond” is – maar in werkelijkheid is dat niet zo.

[quote type=”line” line_color=”f89200″ background_color=”f9e1c0″ font_italic=”yes” text_alignment=”center” template_id=”1″]

De validiteit en betrouwbaarheid van de BMI is al vaker besproken op verschillende universiteiten en veel professors zijn het niet met elkaar eens.

[/quote]

Bij de universiteit van California kwamen ze na een lang onderzoek erachter dat het niet klopt dat zwaardere mensen per definitie ongezond zijn. Na onderzoek van miljoenen Amerikanen kwamen zij erachter dat naast lichaamsgewicht en lichaamslengte ook de de bloeddruk, cholesterolwaarden en bloedsuikerspiegel zwaar meewegen voor iemands gezondheid.

Veel factoren zijn dus van invloed op de BMI-waarde en de BMI-index laat deze waardes buiten beschouwing. Daarom is nader onderzoek nodig om te bepalen of iemand echt overgewicht heeft of niet en vraag twee of hij gezond of ongezond is.

Conclusie?

De BMI is niet meer dan een leuke en interessante tool om te kijken in welke categorie je past en of je eventueel overgewicht hebt. Maar elk persoon is weer net iets anders dan de ander en daardoor is het erg lastig om conclusies te trekken uit zo’n BMI-waarde.

[quote template_id=”1″]

Persoonlijk advies van een medisch professional is daarom een must om zeker te zijn van de oorzaken van onder- of overgewicht.

[/quote]

Raadpleeg daarom ook altijd je huisarts of dokter wanneer je onzeker bent of jouw BMI-waarde wel matcht met hoe je je voelt. Natuurlijk kan je je BMI-waarde wel gebruiken om eens daadwerkelijk echt naar de sportschool te gaan en wat te doen aan die dubbele buik. Zolang je je niet heel erg slecht voelt kan je best conclusies trekken uit zo’n waarde.

Wanneer je het gevoel hebt dat er serieus wat mis is met je gezondheid, is alleen een BMI-waarde geen voldoende indicator en zal je meer actie moeten ondernemen.

Plaats een reactie