Wie kent de groengele stengels met bladeren niet? Bleekselderij is een selderij waarvan de bladstelen gegeten worden. De meeste mensen vinden de smaak van bleekselderij niet lekker, maar het heeft wel een hele frisse smaak. Veel mensen vragen zich af ‘hoe gezond is bleekselderij’. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is bleekselderij al duizenden jaren erg gezond voor je lichaam en heeft het een bloeddrukverlagende werking. Ook de wetenschap heeft aangetoond waarom bleekselderij een natuurlijke bloeddrukverlager is. Er zijn nog meer redenen waarom bleekselderij gezond is. Deze leggen we hieronder verder uit.
Waarom bleekselderij gezond voor je is
Zoals hiervoor al aangegeven werkt bleekselderij tegen een hoge bloeddruk. Er zijn organische stoffen in bleekselderij te vinden van het type phthaliden. Phthaliden is een stof die er voor zorgt dat spieren om bloedvaten relaxter worden. Bloedvaten krijgen hierbij meer ruimte en kunnen wijder open gaan staan, waardoor het bloed rustiger kan stromen.
Nog een reden waarom bleekselderij gezond is, is omdat deze kanker bestrijdt. Dat gebeurt op twee verschillende manieren. De eerste manier is omdat er coumarinen in bleekselderij zit. Kanker kan ontstaan doordat vrije radicalen schade aan DNA en cellen aanrichten. Coumarinen zijn fytonutiënten die vrije radicalen tegengaan. Op deze manier kan het eten van bleekselderij er aan bijdragen om kanker tegen te gaan. De andere manier komt doordat er acetyleniciden in bleekselderij zit. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit component tumorcellen weerhoudt van groeien.
Verder is bleekselderij rijk aan bètacaroteen. Ons lichaam zet bètacaroteen om in vitamine A wat weer een positieve werking heeft op de weerstand, onze botten, huid, tanden, het gezichtsvermogen en onze groei. Ook de stof bètacaroteen heeft een bestrijdende werking tegen vrije radicalen in ons lichaam.
Tot slot is bleekselderij gezond omdat deze een hoge dosering aan kalium heeft. Kalium is een belangrijk mineraal voor het samentrekken van de spieren, voor de zenuwprikkelgeleiding en het behouden van een normale bloeddruk. Een ander belangrijk mineraal in bleekselderij is natrium. Natrium en kalium zijn beide belangrijk tegen excessieve vochtophoping. Deze mineralen zorgen er voor dat lichaamsvloeistoffen op een goede manier gereguleerd worden. Wanneer je bijvoorbeeld veel vocht in je knie hebt dan heeft het eten van bleekselderij hier een positieve werking op.
Klaarmaken van bleekselderij
Nu je weet hoe gezond bleekselderij is kun je aan de slag in de keuken. Ben je niet creatief in de keuken of wil je een aantal tips waarmee je bleekselderij kunt klaarmaken en kunt eten? We geven je een aantal handige tips. Met bleekselderij kun je lang variëren. Je kunt het rauw eten, je kunt het koken, stomen of bij de roerbakmix indoen. Bleekselderij is lekker bij salades, maar je kunt het ook als snack of tussendoortje nemen. Een leuke en gezonde methode is door de stengels als hapje te serveren met een gezonde dipsaus. De dipsaus kun je zelf maken door yoghurt, koriander, sinaasappel en sinaasappelrasp met elkaar te mengen. Tot slot kun je een witlofsalade met bleekselderij klaarmaken. Dit is een echte aanrader is. Denk eraan dat je de bladeren van bleekselderij niet kunt eten.