De passievrucht is in Nederland een iets minder bekende vrucht dan vele andere fruitsoorten. Dat komt mede doordat het een dure vrucht is, omdat het een verre reis moet afleggen. De vrucht groeit in de tropen. In Engeland of Spanje wordt de passievrucht ook wel Grandilla genoemd. Over de hele wereld zijn er veel verschillende varianten van de passievrucht met verschillende kleuren. Zo zijn er paarse, gele of groen gekleurde passievruchten te vinden. De meeste passievruchten in Nederland hebben echter een bruine kleur en de rand is meer verschrompeld. Dat komt doordat de vrucht vaak een lange reis heeft gemaakt. Echter smaakt het vruchtvlees aan de binnenkant nog steeds goed. De binnenkant van een passievrucht kun je uitlepelen en de pitjes in de passievrucht kun je er ook bij opeten.
Het vruchtvlees van de passievrucht is heerlijk zoet en het smaakt lekker fris. Naast de lekkere smaak is het ook zo dat passievrucht gezond is voor ons lichaam. Hieronder vertellen we meer waarom passievrucht gezond is.
Waarom is passievrucht gezond?
Passievruchten zitten boordevol met essentiële voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De voedingsstoffen in passievruchten zorgen voor ontelbaar veel voordelen voor een gezond leven. Zo zitten passievruchten boordevol met belangrijke vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren. Van de vitaminen zit er het meeste vitamine A en C in passievruchten. Vitamine A is belangrijk voor het lichaam, omdat het zorgt voor goede ogen, de groei en de weerstand. Vitamine C is een belangrijke antioxidant dat het lichaam beschermt tegen diverse ziekten. Ziekten die o.a. worden voorkomen wanneer het lichaam dagelijks voldoende vitamine C binnenkrijgt zijn kanker, hart- en vaatziekten of griep.
Daarnaast is passievrucht gezond omdat het beschikt over verschillende mineralen. Kalium komt het meeste voor in passievrucht. Kalium is erg belangrijk voor het lichaam, omdat het een positief effect heeft op de hersenen, de spieren en de zenuwen. Daarnaast zitten er andere mineralen in passievrucht, zoals koper, ijzer, magnesium en fosfor. Er wordt beweerd dat de paarse vrucht de grootste bron van vitamine A, C en overige voedingsstoffen, zoals kalium, koper, ijzer, fosfor en magnesium is.
Een ander groot voordeel is dat een passievrucht gezond is, omdat het helpt tegen stress. Stress wordt vaak onderschat, omdat mensen denken dat ze ergens nog wel een stapje bovenop kunnen doen. Je hebt pas last van stress als het er is. Door geregeld een heerlijke passievrucht te consumeren kun je de kans op stress verminderen.
Tot slot zitten passievruchten vol met vezels. Dit is bij veel vruchten het geval, maar ook de passievrucht beschikt over veel gezonde vezels. Vezels zijn zeer belangrijk voor een goede stoelgang en voor een goede spijsvertering. Het houd je darmen gezond en het zorgt er voor dat je darmen beter in staat zijn om voedingsstoffen op de juiste manier uit onze voeding te halen. Daarnaast verlaagd het de kans op constipatie. De ontlasting kan gemakkelijker verlopen wanneer je voldoende vezels eet. Doordat de ontlasting beter gaat wordt de kans op aambeien ook lager, omdat je minder hoeft te persen.