De feestdagen zijn net weer geweest. En dat betekent dat je weer een hoop overheerlijke hapjes voorgeschoteld hebt gekregen. Een chocoladeletter hier, een handjevol marsepeinen snoepjes daar, en niet te vergeten het uitgebreide kerstdiner. Je wilt wel matigen om de schade te beperken, maar ja, het is tenslotte maar eens per jaar feest…
Gelukkig begint er straks een nieuw jaar. Een jaar vol nieuwe kansen en goede voornemens. En zou het nou niet geweldig zijn als jij jouw voornemen om af te vallen en gezond te worden – en blijven – eens écht kunt waarmaken? Bijvoorbeeld door je te wagen aan intermittent fasting. Maar dan wil je je hier wel eerst eens in verdiepen. Daarvoor ben je hier aan het juiste adres!
Maar eerst: stel je verwachtingen bij
Het klinkt fantastisch: je begint het nieuwe jaar met gezondere recepten, meer beweging en een alom gezonde levensstijl. Maar ja, zo beginnen immers alle goede voornemens gedurende de eerste maand (of niet eens) van het nieuwe jaar.
[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]
Om toch je voornemens vol te kunnen houden, is het daarom van belang dat jij jezelf eens een flinke dosis realiteit voorschotelt.
[/quote]
Ten eerste, een succesvol dieet waarbij jij binnen no-time kilo’s kwijt bent en dat nieuwe gewicht behoudt, is niets meer dan een sprookje. Op een gezonde manier gewicht verliezen kost tijd.
Ten tweede, diëten zal echt niet 24/7 van een leien dakje gaan. Je zult teleurstellingen tegemoet gaan. Je zult misschien willen opgeven. Maar blijf volhouden; het resultaat zal alle ellende waard zijn!
Daarom is het verstandig om doelen op te stellen. Haalbare doelen. ‘’Ik wil afvallen voordat de zomer begint’’ is veel te vaag. Stel juist korte termijn doelen op. Denk hierbij aan: ‘’Ik wil binnen … weken … kilo kwijt zijn’’.
Pak het stapje voor stapje aan. Dat is niet alleen realistischer, maar daarmee kan je jezelf ook af en toe gemakkelijker even een klopje op je schouder geven. Zo blijf je gemotiveerd.
Intermittent fasting: wat is het?
Hoofd helder? Oké, dan wordt het tijd om je te focussen op je dieetplan. Hoe ga jij het klaarspelen om jouw gewenste aantal kilo kwijt te raken binnen jouw gewenste tijd? Het antwoord: intermittent fasting. Belangrijk om te weten is dat intermittent fasting niet zozeer een dieet is, maar een dieetpatroon. Dat wil zeggen, je zult bewuste keuzes maken om bepaalde maaltijden over te slaan.
Want fasting betekent letterlijk ‘vasten’. Je zult bij intermittent fasting dus met opzet een keer iets niet eten. En voordat je nu al besluit dat dit echt niets voor jou is, lees nog even verder. Want hoe weinig plezierig de methode ook klinkt, het kan erg effectief zijn.
En wees gerust, intermittent betekent dat je enkel periodiek zult vasten. Je wisselt af tussen periodes van eten en vasten.
Voorbeeld van intermittent fasting
Daarbij wordt je niet zozeer voorgeschreven wélk eten je moeten eten, maar vooral wannéér je het moet eten. Er bestaan verschillen hierbinnen, die alle de of week in eet- en vastperioden verdelen. Een greep uit de verschillende intermittent fasting typen:
Type #1: 16/8-methode
Wanneer je slaapt, eet je – waarschijnlijk – niet. Dus technisch gezien ben je iedere dag al bezig met vasten, namelijk tijdens je slaap. Intermittent fasting is dan eigenlijk een soort verlenging daarvan. Dit kan je doen door je ontbijt over te slaan, je eerste maaltijd pas rond het middaguur te eten, en je laatste maaltijd om 8 uur ’s avonds te eten.
Zo vast je dus 16 uur per dag, waarbij je je eetperiode tot een venster van 8 uur beperkt. Vandaar dus de naam van deze methode: 16/8. Wil jij deze methode graag een kans geven, bepaal dan wat voor jou het beste uitkomt. Opties zijn als volgt:
[list icon=”arrow-right” icon_color=”#225a2e”]
- Als je begint met eten om: 07:00, stop met eten en begin met vasten om 15:00
- Als je begint met eten om: 11:00, stop met eten en begin met vasten om 19:00
- Als je begint met eten om: 14:00, stop met eten en begin met vasten om 22:00
- Als je begint met eten om: 18:00, stop met eten en begin met vasten om 02:00
[/list]
Type #2: 24 uur-methode
Simpel: eet 24 uur lang niets. Dus ben je klaar met avondeten om 8 uur ’s avonds, eet dan niets tot 8 uur ’s avonds de volgende avond. Je skipt dus twee maaltijden per dag. Maar doe dit niet iedere dag!
Houd het bij eens per week, of twee keer per week; wat het beste bij jou past. Extreem vasten start een proces wat autofagie heet.
[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]
Je kiest dan in principe gewoon een dag uit waarop je van jouw drie maaltijden per dag er twee overslaat.
[/quote]
Als je ‘slechts’ 18 uur of 20 uur kunt vasten, dan is daar niets mis mee! Zorg er dan gewoon voor dat je jouw eet- en vastvensters aanpast, en kijk hoe je lichaam hierop reageert.
Type #3: 5:2-methode
Gedurende vijf dagen eet je normaal, dus zo’n drie maaltijden per dag. De overblijvende twee dagen breng je jouw calorie-inname terug tot 500-600 calorieën per dag.
Voordelen van intermittent fasting
De vraag brandt nu vast in je ogen: waarom is intermittent fasting nou zo’n ge-wel-di-ge methode? Hieronder vindt je het antwoord in een aantal gezondheidsvoordelen die intermittent fasting met zich meebrengt:
Voordeel #1: Het geeft aanzet tot gewichtsverlies
En daar doe je het natuurlijk in de eerste plaats voor! Intermittent fasting zorgt ervoor dat je vet verbrandt, en dat doe het op zo’n manier, dat je niet continu bezig bent met calorieën tellen of bijhouden hoeveel gram je van iedere product mag eten.
Intermittent fasting haalt zijn kracht uit het feit dat het je lichaam dwingt om vetreserves aan te breken. Als je eet, gebruikt je lichaam glucose (suiker) als primaire energiebron. Het overige slaat het op als glycogeen in je spieren je lever.
Als jij je lichaam dus niet constant glucose aanlevert, zal het over moeten gaan op glycogeen. Is het glycogeen op, gaat het verder over op vetcellen om je lichaam energie te geven.
Voordeel #2: Het verbetert je bloedsuikerspiegel
Wanneer je eet, worden koolhydraten dus omgezet in glucose in je bloedstroom. Het hormoon insuline is verantwoordelijk voor het vervoeren van glucose uit de bloedstroom en in de cellen waar het gebruikt kan worden als energie. Maar als je diabetes hebt, werkt insuline niet zo goed. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel flink gaan stijgen, wat leidt tot vermoeidheid, dorst en regelmatig urineren.
Onderzoek suggereert echter dat intermittent fasting je bloedsuikerspiegel op peil houdt. Resultaten toonden aan dat het bloedsuiker met 12% was verlaagd, en insulineniveaus zelfs met 53%.
Voordeel #3: Het houdt je hart gezond
Een van de meest indrukwekkende voordelen van intermittent fasting is toch wel dat het een erg gunstig effect heeft op de gezondheid van je hart. Het kan je hart gezond houden door risicofactoren die een hartziekte zouden kunnen veroorzaken, te verminderen. Zo kan het de hoeveelheid (goed) HDL-cholesterol verhogen, en (slecht) LDL-cholesterol en triglyceridelevels (vet) verlagen.
Voordeel #4: Het beschermt je hersenen
Sommige onderzoeken hebben bewijs gevonden dat intermittent fasting ook de gezondheid van je hersenen kan beschermen. Het zou het cognitief functioneren kunnen verbeteren, en kunnen beschermen tegen veranderingen in geheugen en leren. Ook zou het bepaalde proteïnen die een rol spelen in breinveroudering kunnen beïnvloeden.
Voordeel #5: Het vermindert je hongergevoel
Leptine is een hormoon dat geproduceerd wordt door vetcellen, die helpen een signaal af te geven wanneer je moet stoppen met eten. Je leptineniveaus zakken als je honger hebt, en nemen toe wanneer je vol zit.
Omdat leptine geproduceerd wordt in vetcellen, zullen er bij mensen met overgewicht of obesitas grotere hoeveelheden leptine in het bloed aanwezig zijn. Maar te veel leptine kan juist zorgen voor een leptineresistentie, waardoor het moeilijker wordt om de hongercues uit te schakelen.
Kortom, lage leptinelevels zijn beter voor je gezondheid. Dit leidt namelijk tot minder leptineresistantie, minder honger, en mogelijk zelfs tot meer gewichtsverlies.
Problemen met diëten? Lees dan deze 10 tips!
Als je dan eindelijk begonnen met intermittent fasting, zal je merken dat diëten lang niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Om er toch voor te zorgen dat jij je aan je dieet blijft houden, neem dan eens een kijkje naar de volgende dieettips:
Tip #1: Drink genoeg water of andere caloriearme dranken
Door veel vocht binnen te krijgen, krijg je vanzelf het gevoel dat je ‘vol’ zit. Drink dus eerst wat voordat je die zak chips aanvalt. Daarnaast kan het zijn dat je honger verwart met dorst, waardoor je teveel overbodige calorieën naar binnen werkt, terwijl je al verzadigd raakt na een glas ijskoud water.
[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]
Heb je daar niet genoeg aan, drink dan een glas bruiswater of een kopje kruidenthee.
[/quote]
Tip #2: Geniet met mate van je favoriete eten
Dat je mag vasten, betekent niet dat je op de dagen of momenten waarop je wél normaal eet, jezelf compleet vol moet proppen met de snacks die je op je vastdagen of -momenten moet missen. Als je jouw favoriete eten echt niet kunt missen, zorg er dan voor dat je slechts een kleine portie ervan in huis haalt. Het sleutelwoord hierbij is: moderatie.
Geniet, maar wel mat mate.
Tip #3: Voeg wat hete kruiden toe aan je eten
(Hete) kruiden aan je eten toe te voegen, geeft je eten een smaak die jou helpt om je verzadigd te voelen. De smaak die de kruiden aan je eten geven, stimuleert je smaakpapillen namelijk zodanig en geeft het zo’n voldaan gevoel, dat je er niet snel zoveel van zal eten. En heb je trek in iets zoets, zuig dan aan een fireball snoepje. Deze is zoet, gekruid, én laag in calorieën.
Tip #4: Vervang het ongezonde eten in je voorraadkast door gezond, makkelijk eten
Als je iedere keer dat je je koelkast of kast opendoet, wordt geconfronteerd met lekker, vet eten, is de kans groter dat je het gaat eten.
[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]
Neem die kans voor jezelf weg, en vervang dit eten door een gezonde variant.
[/quote]
Zorg er ook voor dat je wat eenvoudig klaar te maken eten in je kast stopt. Als je dan al een keer toegeeft aan je hongergevoel en wat wilt snacken, eet je in ieder geval iets gezonds. Of als je ’s avonds een keer weinig zin hebt om te koken, kan je in ieder geval geen diepvriespizza in de magnetron gooien.
Je hebt immers toch al een eenvoudig klaar te maken maaltijd in je (koel)kast liggen, die wél gezond is.
Tip #5: Houd bij wat je eet
Door te registreren wat je op een dag allemaal binnenkrijgt, voorkom je dat te veel gaat eten. Je hoeft hier niet direct obsessief mee bezig te zijn, maar zeker als je merkt dat je niet echt gewicht verliest, kan dit handig zijn.
Wellicht kom je er zo namelijk achter dat je tóch wel heel wat meer vet eten naar binnen werkt op je niet-vastdagen dan je dacht.
Tip #6: Als je jezelf al weegt, doe dit dan niet vaker dan eens per week
Als je jezelf continu weegt, krijg je het gevoel dat je maar weinig successen behaalt. Dit komt doordat het per dag kan verschillen hoeveel je weegt, terwijl je eigenlijk helemaal niet bent aangekomen.
Het ligt er bijvoorbeeld aan hoeveel vocht je op een dag binnen hebt gekregen, en aan het moment waarop je jezelf weegt. Weeg jezelf daarom een keer per week, steeds op hetzelfde moment, op dezelfde weegschaal en in dezelfde kleding.
Tip #7: Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: voldoende slaap krijgen is oh-zo belangrijk voor je gezondheid. Dit geldt dus ook voor wanneer je af wilt vallen om gezonder te worden.
Als je slaaptekort hebt, produceert je lichaam namelijk een tekort aan het hormoon leptine. Dit hormoon vertelt je wanneer je vol zit. Heb je hier te weinig aan, ga je (overmatig) snacken. Door voldoende slaap te krijgen, verklein je dus de kans dat je teveel onnodige calorieën binnenkrijgt.
Tip #8: Eet meer groente en fruit
Als je de neiging krijgt om te snacken, eet dan groente of fruit. Groente en fruit zitten namelijk vol met goede voedingsstoffen, vezels en water. Hierdoor krijg je sneller het gevoel dat je verzadigd bent. Je mag hier dus met een gerust hart van snacken. Let wel op met fruit – daar zitten soms ook veel suikers in.
Tip #9: Zorg voor support van je vrienden en familie
De wetenschap dat er mensen zijn die jou steunen in het behalen van je doelen, kan jou een flinke boost voor je zelfvertrouwen opleveren. En daardoor zal je beter gemotiveerd blijven om verder te gaan. Als je het eens even helemaal niet meer ziet zitten, zal een gesprekje met je moeder of vriend(in) je weer even ‘opladen’. Onderschat nooit de waarde van een goed supportsysteem!
Tip #10: Vier successen (maar niet met eten!)
Je mag jezelf gerust een schouderklopje geven als je een succes behaald hebt. Of met andere woorden, als je een van je korte termijn doelen behaald hebt. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op dat ene shirtje dat je al zo lang op het oog hebt, of ga eens gezellig een dagje naar de stad met een vriend(in).
Is Frans je moedertaal en lees je liever informatie over intermittent fasting in het Frans? Lees hier dan verder.