Ben je ook op zoek naar het dieet dat het beste bij jou past? Wij kunnen jou bijstaan in de zoektocht. De eerste stap is het bedenken welke dieetvorm het beste bij jou past. Je hebt diëten die sneller resultaat geven, maar het dieet moet wel bij jou passen. Anders ga je het echt niet volhouden. Je moet het namelijk dagen of weken volhouden, geen uren. Door je in te lezen kun je de juiste keuze maken.
Je wilt zo snel mogelijk resultaat, maar je gezondheid staat op nummer één. Er zijn diëten die ronduit slecht zijn voor je lichaam. Waar willen wij jou graag voor waarschuwen?
[colorbox template_id=”1455015085483″]
Wat ga je leren in dit artikel?
- Door het kiezen van het juiste dieet houd je het vol
- Wat zijn de grootste nadelen van de diëten?
- Wat zijn de misverstanden over de diëten?
- Hoe werken bepaalde diëten?
[/colorbox]
Koolhydraatarm dieet – Waar halen wij onze koolhydraten uit?
Wat hebben koolhydraatarm, vetarm en een onderhoudsarme tuin met elkaar gemeen? Het is weinig concreet. Je weet nog steeds niet waar je aan toe bent. Over koolhydraten zijn ook vaak misverstanden. Ze zitten namelijk ook in fruit en groente. Is het de oplossing om deze te laten staan en volledig over te gaan op vetten en eiwitten? Nee, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer is een dieet koolhydraatarm en hoe ben je slim aan het diëten?
Wist jij dat wij ongeveer 55% van onze energiebehoefte uit koolhydraten halen (bron). In de oertijd ging het nog om 22 tot 40%. Er is nog een groot verschil. Tegenwoordig halen wij veel energie uit geraffineerde koolhydraten. De SLECHTE koolhydraten. Dan hebben we het bijvoorbeeld over:
[list icon=”thumbs-o-down” icon_color=”#D90000″]
- Witbrood
- Snoep
- Koek
- Bewerkte aardappelproducten
[/list]
In de oertijd kwamen koolhydraten nog uit:
[list icon=”thumbs-o-up” icon_color=”#00B200″]
- Groente
- Fruit
- Zaden
- Noten
[/list]
Hoe werkt het koolhydraatarm dieet?
Je krijgt minder koolhydraten binnen. Vooral in de geraffineerde koolhydraten in je voeding wordt gesneden. Met het dieet oogst je op meerdere vlakken resultaten. Minder koolhydraten betekent automatisch dat je meer eiwitten en vetten binnen krijgt. Dit zorgt ervoor dat je eerder vol bent. De aanmaak van het hormoon insuline daalt. Dit zorgt er weer voor dat je lichaam minder reserves (lees vet) opslaat. Het lichaam komt in de overlevingsmode. Er komen namelijk ineens minder suikers binnen, dus schakelt het lichaam naar het verbranden van vet. Met andere woorden… het is effectiever dan caloriearme diëten.
Kan het lichaam zonder koolhydraten?
Zeker niet! Ons lichaam heeft koolhydraten nodig. Volgens het Voedingscentrum moet het lichaam 40 tot 70% van de energie halen uit koolhydraten (bron). Helaas komen ze niet met een onderbouwing van deze cijfers, maar de professoren waarmee ze samenwerken verklaren het. Er kunnen andere belangen spelen, maar dat je lichaam niet zonder koolhydraten kan geloven we.
[quote template_id=”1″]
Ga in ieder geval voor gezonde koolhydraten, zoals fruit en noten.
[/quote]
Welk koolhydraatarm dieet volg je?
Er zijn verschillen varianten van het koolhydraatarm dieet. De bekendste is het Atkins dieet, maar ook het Dr. Frank dieet is populair. Je kunt de diëten ook onderverdelen in de volgende varianten:
[list icon=”check” icon_color=”#999999″]
- Gematigd koolhydraatarm dieet – 100 tot 150 gram per dag
- Fanatiek koolhydraatarm dieet – 50 tot 100 gram per dag
- Over the top koolhydraatarm dieet – 20 tot 50 gram per dag
[/list]
Het gematigd koolhydraatarm dieet
Je gaat weer terug naar het eetpatroon van onze voorvaderen. Dus gezond eten met veel groente en fruit. Natuurlijk ook in mindere mate pasta en aardappelen. Haver en boekweit aten onze voorvaderen ook, dus geniet ervan. Het is het beste koolhydraatarm dieet, en misschien zelfs überhaupt het beste dieet. Je neemt afscheid van geraffineerde koolhydraten en suikers. De focus ligt op fruit en groente, aangevuld met gezonde vetten. Voor meer informatie verwijzen wij jou naar de Afslank Receptenbijbel voor een effectief en gezond dieet.
Het fanatiek koolhydraatarm dieet
Je koolhydraten haal je uit groente, fruit, zaden en noten. Voor de rest eet je geen andere producten waar koolhydraten in zitten. Dit dieet is al lastiger vol te houden, maar je zult sneller resultaat zien.
Het over the top koolhydraatarm dieet
Met dit dieet wordt je echt een vetverbrandingsmotor. Fruit schrap je grotendeels uit je eetpatroon. Daar zitten namelijk in vergelijking met groente meer koolhydraten in.
Wat zijn de voordelen en nadelen van het koolhydraatarm dieet?
[list icon=”thumbs-up” icon_color=”#00B200″]
- Je raakt snel kilo’s kwijt
- Het is in vergelijking met veel andere diëten een eenvoudig dieet
- Je kunt het gezond maken met de juiste etenswaren
[/list]
Nadelen
[list icon=”thumbs-down” icon_color=”#D90000″]
- Het zijn niet altijd de gezondste diëten. Er is een grotere kans op hart- en vaatziekten
- Er kan een tekort ontstaan aan mineralen en voedingsvezels
- Zodra je weer normaal gaat eten, heb je een grote kans dat je de kilo’s weer terug krijgt – het jojo-effect
[/list]
Crashdieet
Even snel het gewicht van een paar pakken suiker aan lichaamsvet in een paar dagen weg buffelen. Het lijkt de oplossing een paar weken voor de vakantie of een week vóór een bruiloft. Toch is het minder effectief dan veel mensen denken. Door je uit te hongeren verlies je kilo’s, maar of dat nu de juiste manier is?? Binnen een paar dagen kun je tijdelijk een paar kilo’s verliezen. Met de nadruk op tijdelijk.
Wat houdt een crashdieet in?
Als je lichaam minder calorieën binnenkrijgt, zoekt het lichaam naar een oplossing voor het probleem. Op de één of andere manier moet het lichaam genoeg calorieën binnenkrijgen om te functioneren. Wat gaat er gebeuren? Je kunt in één week tijd 5 kilo afvallen. Nog geen reden voor een feestje, want je moet niet denken dat je vet verbrand hebt. Het lichaam gaat voor de snelle oplossing, namelijk op de spiermassa wordt ingeteerd. Het eten wat wel binnenkomt wordt weer omgezet in vet.
Crashdieet is vooral ongezond
Je verliest snel kilo’s, maar niet de kilo’s die je wilt verliezen. Met het dieet breek jij je lichaam beetje bij beetje af. Je teert in op je spiermassa. Je krijgt niet de voedingsstoffen binnen die je wel nodig hebt. Ook hou je jezelf voor de gek. Zodra je weer stopt met het dieet zorgt je lichaam weer voor herstel. Je zult snel weer op het oude gewicht zitten. Terug bij af, maar je hebt je wel eerst uit moeten hongeren.
Welke crashdiëten zijn er?
Het bekendste crashdieet is het Sonja Bakker dieet, maar er zijn meerdere. We kennen bijvoorbeeld:
[list icon=”arrow-circle-right” icon_color=”#626261″]
- Ziekenhuisdieet
- Fruitdieet
- Soepdieet
[/list]
Wat houdt het Sonja Bakker dieet in?
Je kon in de jaren 2005 tot en met 2007 niet om haar heen. Haar boeken leken vast te staan in de top 10 van de meest verkochte boeken van Nederland. Sonja Bakker had de oplossing voor het probleem van overgewicht in Nederland. Gedurende een paar weken moet jij je strikt houden aan opgestelde menu’s met drie hoofdmaaltijden en een aantal caloriearme tussendoortjes. Je krijgt minder calorieën binnen dan je nodig hebt, dus val je af.
Inmiddels is het voor het grote publiek bekend dat er flink wat nadelen zitten aan haar dieet. Gewichtsverlies is het streven, maar een gezond lichaam is nog veel belangrijker. De menu’s bevatten vaak minder brood, zuivel en fruit dan goed voor je is (bron). Door een tekort aan voedingsstoffen is het geen gezond dieet.
Wat is het ziekenhuisdieet?
Het ziekenhuisdieet klinkt gezond, maar het blijft natuurlijk een crashdieet. Het dieet wordt gebruikt voor patiënten die voor een ingreep eerst moeten afvallen. Met overgewicht heb je namelijk een grotere kans op complicaties. Minder overgewicht betekent een betere lichamelijke gesteldheid. Met het dieet krijg je minder dan 1.000 calorieën binnen. Dat is natuurlijk veel te weinig, dus schakelt het lichaam over naar de overlevingsmethode. Spierweefsel wordt verbrand en in mindere mate lichaamsvet. Doordat het dieet natuurlijk een tekort aan voedingsmiddelen veroorzaakt, moet je het niet langer dan drie weken volgen.
Wat is het fruitdieet?
De naam zegt eigenlijk al alles. Van de crashdiëten is dit wel de gezondste. Eigenlijk moeten we zeggen minder schadelijk voor het lichaam. In het dieet is er sprake van wisseldagen. Je eet bijvoorbeeld 2 dagen fruit waarna je weer 1 dag “normaal” eet. Natuurlijk moet je deze dag wel opletten wat je eet. De theorie achter het dieet is dat je de vetinname sterk beperkt. Door het fruit kritisch te kiezen, kun je het aantal calorieën in je eten verder beperken. In een avocado zitten bijvoorbeeld 126 kilocalorieën en in aalbessen maar 24 kilocalorieën per 100 gram.
Wat is een soepdieet?
Ook bij dit crashdieet krijg je weer veel te weinig calorieën binnen, maar op korte termijn krijg je het gewenste effect. Het is een dieet dat je 7 dagen achter elkaar volgt. Daarna ga je weer over naar het normale eetpatroon. De soepen bevatten namelijk veel te weinig calorieën. Hierdoor kun je meerdere keren per dag soep nemen. Op deze manier zorg je ervoor dat je geen hongergevoel hebt. Het dieet kan er voor zorgen dat je stoelgang van slag raakt.
Wat zijn de voordelen van het crashdieet?
[list icon=”thumbs-up” icon_color=”#00B200″]
- Het gewenste effect wordt bereikt. Je valt snel kilo’s af
- Al snel zie je het resultaat op de weegschaal. Dit motiveert
[/list]
Nadelen:
[list icon=”thumbs-down” icon_color=”#D90000″]
- Het is slecht voor je gezondheid
- Het afvallen is een tijdelijk effect. Daarna vliegen de kilo’s er weer aan
- Je houdt vaak een hongergevoel
- Het gaat ten koste van jouw energie
[/list]
Eiwitrijke diëten
Een eiwitrijk dieet is qua hongergevoel één van de eenvoudigste dieetvormen. Door het eten van eiwitrijk eten krijg je geen hongergevoel. Eiwitten hebben ook nog een positief effect op mensen met overgewicht. Ook in de sportwereld zijn deze diëten populair.
Wat houdt een eiwitrijk dieet in?
Je eet hoofdzakelijk etenswaren die vol zitten met eiwitten. Koolhydraten moet je zoveel mogelijk mijden. Dus even geen suiker, pasta, brood en alcohol. Deze producten zorgen namelijk voor een snelle vettoename. Wat je juist wel eet zijn etenswaren met veel eiwitten, zoals:
[list icon=”check” icon_color=”#626261″]
- Zuivel
- Groente
- Vis
- Vlees
- Eieren
[/list]
[colorbox template_id=”1464868623000″]Veel etenswaren die je niet verwacht in een dieet kun je eten, zoals pizza, nasi goreng, omelet en kipquiche.[/colorbox]
Na 48 uren begint het afvallen
Het lichaam moet eerst wennen aan het tekort aan koolhydraten. Het lichaam is namelijk gewend om koolhydraten in de verbrandingsoven van het lichaam te gooien. Het lichaam zal op zoek moeten naar andere brandstoffen. Dit proces wordt ketose genoemd. Na 48 uren gaat het lichaam beginnen met het verbranden van lichaamsvetten. Vervolgens gaat het afvallen beginnen.
Welke eiwitrijk diëten zijn er?
Een eiwitrijk dieet wordt ook wel proteïnedieet genoemd. Er zijn verschillende soorten, maar die allemaal wel hetzelfde werken. Weinig koolhydraten en veel eiwitten. Enkele soorten zijn:
[list icon=”chevron-circle-right” icon_color=”#1e73be”]
- Frank
- Eiwitshakes
[/list]
Wat houden de diëten van dr. Frank in?
Dr. Frank zagen we ook al bij de koolhydraatarm diëten staan. Dit dieet valt onder beide noemers. Dokter Frank van Berkum is het brein achter het dieet. Hij heeft onderzoek gedaan naar het bestrijden van overgewicht. Met het dieet verlies je volgens de ontwikkelaar 1 kilo per week. Het is geen eenvoudig dieet. De recepten zijn redelijk complex en vragen veel uitzoekwerk bij het kopen van de ingrediënten. Een groot nadeel is dat je geen fruit eet. Hierdoor kun je een tekort krijgen aan voedingsmiddelen.
Afvallen met eiwitshakes
Als je kiest voor deze vorm van diëten heb je een ruime keuze in eiwitshakes. Ook logisch, want producenten kunnen er goed geld mee verdienen. Het zijn namelijk kostbare maaltijdvervangers. Je krijgt op deze manier het juiste aantal eiwitten binnen en je hebt geen hongergevoel. Het grote nadeel is dat je al snel behoefte hebt aan iets anders, maar dat is niet het grootste nadeel. Er zit naar verhouding veel suiker in en essentiële voedingsstoffen krijg je niet binnen.
Wat zijn de voordelen van een eiwitrijk dieet?
[list icon=”thumbs-o-up” icon_color=”#00B200″]
- Minder hongergevoel tijdens het diëten
- Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam
- Eiwitten stimuleren het verbranden van lichaamsvet
[/list]
Nadelen:
[list icon=”thumbs-o-down” icon_color=”#D90000″]
- Onderzoek heeft aangetoond dat er verbanden zijn tussen veel eiwitten en diabetes type 2 (bron). 5% meer eiwitten geeft een 20% grotere kans op diabetes type 2.
- Bij een veel te hoge opname van eiwitten kunnen de nieren overbelast raken (bron).
- Eiwitten kunnen zorgen voor het verhogen van de zuurgraad in je lichaam. Dit kun je eenvoudig opheffen door minimaal 2 porties groente per dag te eten.
[/list]
Vetarme diëten – Hoe val je af met vetarme diëten?
In dit dieet wordt er vanuit gegaan dat je overgewicht te lijf kunt gaan door minder verzadigde vetten te eten. Ieder dieet zit weer een andere theorie achter. Dat is bij vetarme diëten ook het geval. De focus ligt op het eten van producten waar geen of minder verzadigde vetten in zitten. Hierbij kun je denken aan groente, fruit, bonen en volkoren granen. Vlees wordt zoveel mogelijk weggelaten uit het eetpatroon. Hierin zitten namelijk veel vetten en mogelijk ook verzadigde vetten.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten eet je niet meer en je kiest juist voor voedingsmiddelen met weinig vet en veel vezels. Het eten wordt volledig gericht op het nuttigen van plantaardige voedingsmiddelen. Je gaat vooral etenswaren kiezen uit de volgende voedingsgroepen:
[list icon=”exclamation-circle” icon_color=”#225a2e”]
- Groente
- Fruit
- Peulvruchten
- Granen
[/list]
Door het aanpassen van je eetpatroon zul je afvallen. Je hoeft geen calorieën te tellen. Door de naam vetarm hebben veel mensen hoge verwachtingen van deze diëten. Toch is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen lichaamsvet en vetten die je in etenswaren kunt aantreffen. Het lichaam kan niet zonder vetten. Onverzadigde vetten heb je nodig. Deze zitten bijvoorbeeld in vette vis, zaden, noten en olijfolie. Verzadigde vetten moet je eigenlijk juist niet eten. Deze zitten in gefrituurd eten, chips, melkchocolade en volle melkproducten.
Voorbeelden van vetarme diëten zijn:
[list icon=”exclamation-triangle” icon_color=”#8224e3″]
- Montignac dieet
- South Beach dieet
[/list]
Kiezen voor het Montignac dieet?
Met het Montignac dieet is het de bedoeling dat je geen koolhydraten combineert met vetten. Waarbij je snelle koolhydraten volledig mijdt. Deze zitten bijvoorbeeld in witbrood, suikers, aardappelen en witte rijst. Volgens de zienswijzen van Montignac eet je de combinatie van eiwitten met koolhydraten of juist vetten en eitwitten. Beide combinaties mag je eten, maar niet tegelijk. Ook moet er minimaal drie uren zitten voordat je weer voedingsstoffen eet van de andere combinatie. Calorieën tellen hoeft niet. Je kunt eten zoveel je nodig hebt.
Waarom kiezen voor het South Beach dieet?
Het dieet heeft deze trendy naam gekregen doordat een aantal wereldberoemde sterren het dieet gingen volgen. De trendzetters waren onder andere Nicole Kidman en Oprah Winfrey. De nadruk ligt op het eten van gezonde koolhydraten. Het dieet is opgebouwd uit drie fasen, namelijk:
[list icon=”arrow-right” icon_color=”#bc0000″]
- Fase 1 – Ontwennen – In deze fase wordt de bloedsuikerspiegel stabiel gemaakt.
- Fase 2 – Geleidelijk afvallen – In vergelijking met de eerste fase worden er weer meer voedingsmiddelen aan het eetpatroon toegevoegd. In deze fase blijf je tot je jouw streefgewicht hebt bereikt.
- Fase 3 – Gewichtsbehoud – Je weet nu hoe jij je eetpatroon moet inrichten om niet weer boven je streefgewicht te komen.
[/list]
Wat zijn de voordelen van vetarme diëten?
[list icon=”thumbs-up” icon_color=”#00B200″]
- Je neemt afscheid van ongezonde vetten
- Je verlaagt het cholesterolgehalte in je lichaam
- Kleinere kans op hart- en vaatziekten
[/list]
Nadelen:
[list icon=”thumbs-down” icon_color=”#D90000″]
- Grote kans op jojo-effect
- Tijdens het diëten ga je het normale eten missen. Veel smaakmakers mag je niet meer eten
- Je krijgt niet alle essentiële voedingsmiddelen in voldoende mate binnen.
[/list]
Meer over diëten lezen maar dan in het Duits? Kijk dan eens op Healthyhappy.de