Dadels zijn voor velen net als snoep. Deze heerlijke vruchten komen van de dadelpalm en deze komt van oorsprong uit Egypte. Door de eeuwen heen zijn de dadels naar het westen gekomenen en inmiddels zijn ze ook in Nederland ontzettend populair. Naast dat deze vruchten heerlijk zijn, is het ook zo dat dadels gezond zijn voor ons. Let er wel op dat ze dadels ook weer niet teveel eet. Waarom? Je leest er meer over hieronder, eveneens waarom dadels gezond zijn voor ons lichaam.
Waarom zijn dadels gezond?
Er wordt vaak gezegd dat dadels veel suiker bevatten en daarom niet gezond zijn. Echter is dat niet waar. Dadels zijn de perfecte manier om het te vervangen voor snoep. In snoep zitten namelijk ook suikers, maar dit zijn geraffineerde suikers, kunstmatige zoetstoffen en fructosestroop. De suikers die in dadels zitten zijn vruchtensuikers en dat zijn natuurlijke suikers. Deze zijn vele malen gezonder dan de suikers die uit de fabriek komen. Hiermee kun je dadels juist gebruiken om de slechte suikers te vervangen voor de goede suikers. Wanneer je een taart gaat bakken dan kun je dadels gebruiken als zoetmiddel voor de taart. Of wanneer je normalerwijs de snoeptrommel los zou trekken, kun je nu een bakje dadels erbij pakken.
Dadels hebben ook veel mineralen, vitaminen en fytonutriënten. In dadels zitten voornamelijk veel B-vitaminen. Per 100 gram dadels krijg je namelijk 19 procent van vitamine B6 binnen en 16 procent van vitamine B5. Verder zit er ook veel van de vitaminen B3, B11, B2 en B1 in dadels. Mineralen zijn daarnaast belangrijk om verschillende voedingsstoffen uit de voeding om kan worden gezet in bouwstoffen voor het lichaam. Per 100 gram krijgt je lichaam maar liefst 40 procent aan koper binnen. Dit is een bijzonder hoog percentage. In feite helpt koper verschillende organen in het lichaam en stimuleert het de stofwisseling. Naast koper zit er in dadels ook kalium, mangaan, magnesium, ijzer, fosfor, calcium en zink. Hiermee zijn dadels zeer divers als het gaat om de mineralen die het vertegenwoordigt. Het voordeel van veel verschillende mineralen is dat ze de werking van elkaar versterken.
Tot slot bevatten dadels ook verschillende fytonutriënten. Zo zitten er tanninen in dadels. Deze hebben een ontstekingsremmende werking. Andere fytonutriënten in dadels zijn luteïne en zeaxanthine. Deze staan er om bekend dat ze vrije radicalen uitschakelen en daarmee verschillende vormen van kanker kunnen voorkomen. Uit verschillende onderzoeken is als gebleken dat het eten van dadels helpt om vormen van kanker, zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, alvleesklierkanker en longkanker kunnen helpen voorkomen.
Kan ik met dadels gezond afvallen?
Zoals hiervoor vermeld zijn dadels erg gezond om er snoep of andere voedingswaar met veel suikers mee te vervangen. Op deze manier krijgt je lichaam veel minder suiker en andere ongezonde fabrieksingrediënten binnen. Daarom kun je met dadels gezond afvallen. Echter dien je er wel op te letten dat je ook weer niet teveel dadels dagelijks eet. Ondanks dat het natuurlijke suikers bevat kun je er nog wel dik van worden als je er teveel van eet.