free
hit counter

Helpen vetblokkers bij het afvallen?

Vetblokkers worden enorm veel gebruikt in Nederland en België. Maar helpen dit soort vetblokkers ook echt en hoe helpen deze middelen dan om af te vallen?

Wanneer je wilt afvallen is het vooral belangrijk dat je minder kilocalorieën (kcal) binnen krijgt dan je nodig hebt. Dit kun je bereiken door de juiste voeding tot je te nemen dan je verbruikt en tegelijk het totale calorieverbruik te verhogen door te bewegen en te sporten.

Een andere manier om de hoeveelheid die je “binnenkrijgt” uit voeding te verkleinen is het gebruik van vetblokkers. Dit zijn middelen die ervoor zorgen dat vetten niet worden opgenomen door het lichaam, maar het lichaam weer verlaten via de stoelgang. Ze voorkomen dus dat de opname van een vet deels geblokkeerd wordt, waardoor je dus minder kcal binnenkrijgt.

Hoe werken vetblokkers?

Het aantal kilocalorieën dat je binnenkrijgt, is gebaseerd op de hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten. Wanneer je aan het diëten bent, is het belangrijk dat je minder kilocalorieën binnen krijgt dan je nodig hebt. Wanneer je meer kilocalorieën eet dan je nodig hebt, worden deze opgeslagen in het lichaam als vet.

Wist je dat? Vetten 9 kcal per gram bevatten en dat eiwitten en koolhydraten slechts 4 kcal per gram bevatten?

Vetten hebben dus een hoge caloriedichtheid en daarom voegen vetten veel kcal toe aan een maaltijd, zonder dat je het vaak merkt. De werking van vetblokkers wordt vaak opgedeeld in twee verschillende categoriën:

Binden aan vet

Het grootste deel van de vetblokkers bindt zich aan het vetmolecuul, waardoor dit molecuul vervolgens niet meer kan worden afgebroken door het enzym lipase. De plaatst waar lipase zich normaal zou binden is dan al bezet, waardoor het enzym het molecuul niet kan afbreken.

Blokkeren van enzym

Er zijn ook vetblokkers die zich binden aan het enzym lipase zelf, waardoor het enzym zich niet meer kan binden aan een vetmolecuul. Deze vorm van vetblokkers worden lipase inhibitoren genoemd, omdat ze zich binden op de plek waar lipase zich zou hechten aan een vetmolecuul.

Natuurlijke vetblokkers

Er zijn verschillende soorten vetblokkers die voorkomen in de natuur. Zowel vetblokkers die vetmoleculen blokkeren als vetblokkers die lipase blokkeren. De bekendste natuurlijke vetblokkers zijn op dit moment.

Nopal Cactus extract

De Nopal Cactus is afkomstig uit Mexico en staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Dit komt door het hoge gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Vooral het extract van de jonge bladeren van de cactus worden gebruikt in supplementen omdat deze rijk zijn aan vezels. De vetten in Nopal cactus extract binden zich aan vetten, waardoor er minder vet wordt opgenomen in het lichaam. Om deze reden staat Nopal Cactus extract bekend als een vetblokker.

Chitosan

Chitosan is een polysacharide die wordt gevormd uit chitine. Chitine zorgt voor de stevigheid in de skeletten van schaaldieren zoals kreeften, garnalen en krabben. Chitosan is een vezelachtige substantie dat zich kan binden aan vetstoffen uit voeding. Deze vetblokkende werking zorgt ervoor dat vetten moeilijker worden opgenomen.

Kunnen vetblokkers helpen?

Vetblokkers kunnen zeker helpen om af te vallen. Het is echter wel belangrijk om minder kcal binnen te krijgen dan je verbruikt. Het gebruik van een vetblokker is dus geen vrijbrief om allemaal vette dingen te gaan eten. De opname van vetten wordt dus niet geheel geblokkeerd, maar verminderd. Hierdoor is het in theorie gemakkelijker om af te vallen, doordat je minder calorieën binnenkrijgt. Kortom, een het gebruik van een vetblokker kan zeker bijdragen aan het afvallen… Maar je moet in eerste instantie minder kcal binnenkrijgen dan je verbruikt.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *