free
hit counter

Is rode wijn gezond?

Te veel suiker of vet? Niet gezond, we weten het allemaal. Dat geldt ook voor alcohol. Niet voor niets luidt de slogan ‘geniet, maar drink met mate’. Maar wat is met mate en wat is er waar van de verhalen dat rode wijn gezond is?

Tal van onderzoeken tonen aan dat rode wijn een positieve invloed kan hebben op je gezondheid. Matig alcoholgebruik hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten, longkanker en dementie. ‘Ook lijkt matig alcoholgebruik het risico op, en sterfterisico bij, diabetes type 2 te verkleinen’, schrijft het voedingscentrum daarover. Tegelijkertijd zijn de schadelijke effecten van overdadig alcoholgebruik over een langere tijd ook bekend. Drink je meer dan 1,5 glas alcohol per dag, dan neemt bijvoorbeeld het risico op diabetes type 2 juist weer toe. Daarmee is die eerste vraag, wat is met mate, beantwoord.

De positieve effecten van rode wijn zijn hierboven ook al kort uitgelegd. In rode wijn zit tannine, afkomstig van de schil, de pitjes en de steeltjes van de druif. Tannine is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen, voor zogenaamde polyfenolen. Deze polyfenolen, die voorkomt in planten, hebben een ontstekingsremmende werking op het lichaam. Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en zorgen voor een effectief gebruik van lichaamscellen. Bovendien dragen polyfenolen bij aan een verbetering van het immuunsysteem.

Daarnaast bevat de schil van de blauwe druif het antioxidant resveratrol. Gebruikt in gezichtscrèmes helpt resveratrol om zichtbare tekenen van huidveroudering te verminderen. De stof werkt ontstekingsremmend, vermindert de vetopslag in cellen en zorgt voor een toename van het goede HDL-cholesterol.

En dan is er nog dat onderzoek van de NASA, waaruit blijkt dat rode wijn een ruimtereis naar Mars mogelijk kan maken. De in de wijn aanwezige resveratrol moet astronauten sterk en gezond houden in een omgeving zonder zwaartekracht. “Zwaartekracht is wat onze spieren sterker maakt, wat onze botten stevig houdt, wat ons hart sterk houdt. Dus wanneer de zwaartekracht wegvalt, verlies je plots een belangrijke stimulans voor je gezondheid”, zei biochemicus van NASA John DeWitt daarover volgens CNN. De studie wijst volgens DeWitt aan dat resveratrol bij een gebrek aan zwaartekracht zorgt voor behoud van bot- en spiermassa. “Daarom veronderstellen we dat een gematigde dagelijkse dosis ook spierdeconditionering zou verzekeren op Mars.”

Het gaat nog wel even voordat commerciële ruimtevluchten naar Mars mogelijk zijn, en een ‘gematigde dagelijkse dosis’ resveratrol wordt aanbevolen. Dat wil niet zeggen dat je jezelf dat antioxidant hoeft te ontzeggen. Want niet alleen in een ruimteschip, maar ook thuis op de bank heeft rode wijn zijn positieve eigenschappen aangetoond. Eventueel met een blokje kaas of een olijfje. Dus geniet, maar ook hier geldt: met mate.

Plaats een reactie